Frank Helmink
Directeur Buma Cultuur
2020 - week 08

Muziekonderwijs

Het zijn niet alleen de Buma Awards die de klok slaan. Bij Buma Cultuur organiseren we vrijwel iedere maand wel iets.

Of het nou een extreem groot evenement is als Amsterdam Dance Event (ook dat is een platform ter promotie van Nederlandse muziek) of de Buma Music Academy, waarmee we ervoor zorgen dat er op iedere middelbare school tenminste nog iets van muziekbelevenis is. De digitale lessen, voorzien van masterclasses door leden van Buma en verteld door vooral voor twaalf- tot veertienjarigen boeiende componisten, gaan over alles wat maar met muziek maken te maken heeft.

Ooit begonnen we op vijftig scholen (met hangen en wurgen voor elkaar gekregen), in combinatie met een programma tijdens het lege, zomerse Z@PP-slot van de BZT Show. Nu doen ruim zeshonderd Nederlandse middelbare scholen mee.
Vandaag beginnen de voorbereidingen voor de tweede verkiezing van de muziekdocent van het jaar. Vorig jaar uitgereikt door Duncan Laurence en minister Van Engelshoven van OCW. En mede door hen de manier om alle aandacht op het schreeuwende tekort aan fatsoenlijk muziekonderwijs te richten.
Niet alleen omdat het simpelweg goed is voor je EQ, muziek maken verbindt en onderzoeken zelfs aantonen dat je beter wordt in wiskunde als je vooraf muziek maakt, maar er is ook een economische reden. Met het oog op de Nederlandse muziekexport (die stijgt al elf jaar op rij) is het van belang dat ieder talent aangewakkerd en wakker gemaakt wordt. Hoe breder de basis, des de hoger de pieken.

Frank Helmink
Directeur Buma Cultuur

De week van Frank Helmink

Directeur Buma Cultuur
2020 - week 08