Frank Helmink
Directeur Buma Cultuur
2020 - week 08

In het zonnetje

Wat moet zo’n Buma-baasje eigenlijk in Broadcast Magazine? Goede vraag. Maar het een heeft veel meer te maken met het andere.

De zeurderige reden is natuurlijk: ‘Stel je al die programma’s maar eens voor zonder muziek! Of met random dreutelmuziek, in plaats van door het vele Nederlandse talent gecomponeerde werk’. Dat is inderdaad een beetje zeikerige reden. Wel een die klopt als een bus, overigens.

Maar toch, het een heeft meer met elkaar te maken dan we denken. Want nog steeds kijk ik met een grote glimlach terug naar mijn werk bij clipzender TMF, als ingehuurd online magazinemakertje bij 538 en als dj bij Kink FM. En nu alweer bijna elf jaar bij Buma. Door weer en wind.

Deze week staat in het teken van een van de events die in broadcastend Nederland veel interesse wekt: de Buma Awards. Als opvolger van het Harpen Gala, het moment van het jaar waarop we de meest succesvolle componisten van het afgelopen jaar in het zonnetje zetten. En niet alleen dat, het is ook het moment waarop we ieder pr-moment, ieder interview, ieder bericht aangrijpen om te blijven vertellen dat diegenen die uw lievelingsliedjes schrijven, niet altijd degenen zijn die op het podium die liedjes staan te verkondigen.

Over een paar weken staan onze Buma-leden in de schijnwerpers: de componisten, tekstdichters en uitgevers. Dat zijn de mensen die de muziek schrijven die u meezingt onder de douche. Deze laatste weken staan vooral in het teken van rekenen (wie is het meest gedraaid of gestreamd) en schrijven (vat in bio’s maar eens een groot oeuvre in voice over tekst samen) en locatiebezoeken. Laten we daar vandaag maar eens mee beginnen.

Frank Helmink
Directeur Buma Cultuur

De week van Frank Helmink

Directeur Buma Cultuur
2020 - week 08