Willemijn Francissen
2019 - week 50

Paradijs

Dat je niet alleen televisie kon kijken, maar er ook kon werken, was toen ik op school zat nooit tot me doorgedrongen. Terwijl ik opgroeide in Bussum, op een steenworp afstand van Hilversum.

Maar misschien kwam het niet in me op juist omdát ik in Bussum woonde, waar iedereen die kon leren als vanzelfsprekend naar de universiteit ging. Via een lange ingewikkelde omweg (korte versie: drie mislukte studies naast een succesvolle carrière als garderobedame en wc-juffrouw in de Amsterdamse horeca) belandde ik alsnog in een tv-studio. En toen viel alles op zijn plek: dit was het, hier wilde ik werken!

Ik kreeg een kans bij het net gestarte AT5. Daar liep het nog niet helemaal op rolletjes en iedereen moest overal bijspringen. En dus zat ik in no time, niet gehinderd door enige ervaring, draaiboeken te schrijven, quizvragen te bedenken, voorgesprekken te voeren, achter de autocue, op de fiets om publiek te ronselen, in de auto om een item te draaien… Kortom, het paradijs.

Na AT5 kwam Hilversum en daar zit ik nog steeds. En met veel plezier. Er is nogal wat veranderd in de afgelopen decennia, niet alleen voor mij maar voor de hele omroep. Onze programma’s bereiken nog steeds een groot publiek, maar we moeten nieuwe vormen bedenken. Dat betekent kansen, vooral voor jonge mensen. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer opleidingen dan vroeger waar je terecht kunt als je ‘iets in de media’ wil gaan doen. Dus als ik nu van school zou komen, zou ik het wel weten. Al had ik mijn eigen rommelige praktijkopleiding voor geen goud willen missen.

Willemijn Francissen
Mediadirecteur NTR

De week van Willemijn Francissen

2019 - week 50