Willemijn Francissen
2019 - week 50

Imagoprobleem?

Als je bij de publieke omroep werkt, heb je iets uit te leggen. Wat de publieke omroep is bijvoorbeeld. Tja, leg dat maar eens uit.

Toch zijn dit over het algemeen nog best leuke gesprekken. Minder gezellig wordt het vaak als je je moet verantwoorden, moet uitleggen wat we eigenlijk doen in Hilversum. Met al dat gemeenschapsgeld. Maar op zich is het natuurlijk een terechte vraag.

Zelf heb ik een (dierbare) oom, die de publieke omroep helemaal niks vindt. En dat zal ik weten ook. Een paar keer per jaar spreken we elkaar en na het eerste kopje koffie en een paar beleefdheden over de kinderen, gaat hij steevast los: er wordt alleen maar bagger uitgezonden, het is een linkse bende, niemand praat nog fatsoenlijk Nederlands, ze zien er niet uit en het kost bergen gemeenschapsgeld. Van hem mag het per direct worden afgeschaft.

Hij kijkt dus niet meer. Nou ja, behalve dan naar Ivo Niehe (“uitstekende interviewer”), het Journaal (“uiteraard”), 2voor12 (“die vrouw heeft klasse”), Chinese Dromen (“schitterend”), Nieuwsuur (“elke dag”), Hendrik Groen (“heerlijk!”) en natuurlijk voetbal en alle detectives… Oh ja, en ondanks dat hij ze “te vies om aan te pakken” vindt, mist hij ook geen aflevering van Hier zijn de Van Rossems.

We hebben een imagoprobleem in Hilversum, dat is een feit, maar zolang dit het kijkpatroon is van mensen die zeggen dat ze niets meer van de publieke omroep willen weten, zie ik de toekomst nog vrij zonnig in.

Willemijn Francissen
Mediadirecteur NTR

De week van Willemijn Francissen

2019 - week 50