Timo Jepkema
2018 - week 37

Open debat?

Theo Hiddema, advocaat en politicus namens het Forum van Democratie, was gisteravond te gast in het programma Iepen Up. Dat is een debatprogramma dat live gestreamd wordt op Omrop Fryslân, op YouTube en op Facebook.

Om binnen te komen bij het evenement was identificatieplicht en een tassencontrole nodig en gedurende de avond was er beveiliging. Noodzakelijk om de veiligheid van de heer Hiddema te garanderen.
Iepen Up is een initiatief van Omrop Fryslân en LF 2018. Dat zit zo: De stad waar ik woon, is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Er gebeuren mooie dingen dit jaar in Friesland. De stad Leeuwarden bruist en er zijn veel  toeristen en mensen van buiten de provincie die geweldige evenementen beleven.
‘Iepen mienskip’, het hoofdthema van Culturele Hoofdstad, staat voor open samenleving. En in die open samenleving wordt uitgenodigd tot een open debat. Over alles: de wereldpolitiek, hoe je met elkaar zou moeten samenleven of wat de nieuwste trends zijn op seksgebied.
In 2018 nodigt Iepen Up spraakmakende gasten uit. Zo was vorige week voorvechter van vrouwrechten Inna Shevchenko van de feministische protestgroep Femen te gast. Ook toen was er beveiliging nodig, net als de avond dat hoogleraar Afshin Elian te gast was.
Hiddema valt op. Ook gisteravond: “Partijkartel is kiezersbedrog. Kiezers worden bedrogen met stellingen van de gevestigde partijen die ze scherp neerzetten, maar vervolgens weer in de prullenmand gooien.”
Gastcolumnist Ozcan ‘Eus’ Akyol geeft Theo Hiddema na een tijdje tegengas. “Wat u doet, dat is flirten met de regio, die valse romantiek. Maar u heeft uw kantoor gewoon in een groot grachtenpand.” En: “Wat jammer dat meneer Hiddema zijn eigen riedeltje mag afsteken. U bent wel degelijk aan het flirten met extreem rechts.”
Na een tijdje wordt er met modder gegooid, over en weer: “Volgende week spreek ik de mensen in Deventer toe. Dat is jouw milieutje toch?” roept Hiddema naar Eus. Hij reageert: “Ik ben inderdaad door de politie in Deventer gebeld. Of er ook politiebeveiliging nodig is in Deventer naar aanleiding van eerdere uitlatingen van de heer Hiddema.”
Hiddema bedenkt zich geen seconde: “Kennelijk is meneer gevoelig voor de statuur van een politicus die meer beveiliging nodig heeft. Zit het hem soms dwars dat hij zelf geen beveiliging  heeft?”
En daar snijden de beide heren een gevoelig punt aan. Niet de kwestie wíé beveiliging nodig heeft, maar meer het waarom. De organisatie van Iepen Up geeft aan dat het ‘een heel vervelend klimaat is waarbinnen mensen die spraakmakend zijn en een opvallende mening hebben beveiligd moeten worden’.
Ik vind het vooral heel gek. Gek dat een open debat beveiligd moet worden omdat mensen een mening hebben die opvalt. Want hoe open is het debat nog wanneer iemand met een mening beveiligd moet worden en identificatieplicht nodig is om de veiligheid te garanderen?

Timo Jepkema
Presentator/verslaggever Omrop Fryslân