Timo Jepkema
2018 - week 37

De ideale voetballer

Soms heb je het geluk in de voetballerij dat je een voetballer voor de microfoon treft die iets te melden heeft. Dat oeverloze gezwam over ‘vooruitkijken’, ‘we moeten de kop niet in het zand steken’ of ‘dit is goed voor het leerproces’, zijn naar mijn idee niet altijd leuk om naar te kijken of te luisteren.

Maar één van die voetballers die het je als journalist wél ontzettend naar je zin maakt, is Martijn Barto. Hij neemt vrijdagavond afscheid van ‘zijn’ geelblauwe liefde. Een huwelijk met SC Cambuur voor zeven seizoenen. Waar zie je dat tegenwoordig nog in de voetballerij? Hij neemt nooit een blad voor de mond. Sterker nog, ik ken weinig voetballers die zich eerlijker weten uit te drukken voor de camera dan Barto.

De altijd zelfkritische Barto is een legende in Leeuwarden. Hij zwoegt, werkt, sleurt en nog het belangrijkste: hij scoort. Niet geheel onbelangrijk voor een spits. De man uit Spijkenisse doet iets voor de maatschappij wat niet veel voetballers doen. Hij is maatschappelijk werker. Werkte in een TBS-kliniek voor hij zijn carrière als profvoetballer weer oppakte.

Hij vindt het belangrijk dat gevangenen kunnen voetballen en geeft ze training. De gevangenis in Leeuwarden zocht namelijk een voetballer die trainingen wilde geven als voorbereiding op een toernooi voor gedetineerden. Ik heb daar diep respect voor.

Afgelopen vrijdag sta ik een beetje ongemakkelijk met cameraman Ronald in een mooie ruimte van het Cambuur-stadion. Oud-spelers waar Barto mee heeft gevoetbald, nemen plaats aan een lange tafel waar een diner wordt geserveerd. Van de club krijgt hij een gepast afscheid.

Wanneer de voormalig spits zijn laatste slok soep neemt, heb ik genoeg moed verzameld om zijn maaltijd te onderbreken. Ik moet wel, want de tijd dringt. Straks nog een ereronde en veel mensen willen iets van hem. “Natuurlijk heb ik even tijd voor je”, zegt Barto tegen mij wanneer ik hem aanspreek.

Als ik hem vraag hoe het nou komt dat hij zo’n publiekslieveling is geworden in Leeuwarden krijg ik een eerlijk antwoord. “Een belangrijke overeenkomst tussen mij en de supporters: soms is het ontzettend goed en mooi en dan is het weer niet om aan te gluren. Ik stond er wel altijd. Net als de supporters. Die krijgen hetzelfde voor de kiezen, maar ze staan er altijd. Ik sta er ook bij ieder duel, net als die supporters. Ik denk dat we elkaar daar wel in herkennen.”

Het duel Cambuur-RKC wordt live uitgezonden op FOX Sports en dan is het lastig om beelden te maken. Gelukkig is de producer coulant. We mogen gerust het veld even op voor de ereronde als we maar niet de live uitzending verstoren. “Martijn is hier een hele grote dus dan moet Friesland dat wel in beeld krijgen,” roept de producer naar mij. Na een ereronde in het stadion met zijn zoontje op zijn schouder loopt hij naar me toe wanneer ik hem voor een laatste keer naar de microfoon wenk.

“Als je dan ziet hoeveel moeite mensen hebben genomen om te komen en ik nog een mooi spandoek krijg van ze. Ja, dat vind ik prachtig,” zegt hij. Waren er maar meer Barto’s.

Timo Jepkema
Presentator/verslaggever Omrop Fryslân

De week van Timo Jepkema

2018 - week 37