Lars Schotanus
Directeur De Radiofabriek
2024 - week 06

Online Radio Pionier

Zondagavond bereikte mij het verdrietige bericht dat ‘Mr. Candlelight‘ en radio-icoon Jan van Veen was overleden. Veel mensen kennen hem natuurlijk nog ‘van het schip’, van Radio 3 en later ook van Sky Radio. Maar Jan was met name ook een pionier op het gebied van online radio!

Vanuit De Radiofabriek vertellen wij vaak dat wij als één van de eersten met ons radiostation Traffic Radio begonnen zijn met online radio in Nederland. Dat klopt ook wel, maar Jan was ons met zijn Candlelight Radio nog ruimschoots voor!  
 
Een paar jaar geleden waren wij dan ook vanuit de organisatie van de Online Radio Awards bij hem thuis om een filmpje op te nemen. Over Candlelight Radio en zijn ervaringen met online radio. Hij vertelde ons dat hij, door online te zijn, vanuit de hele wereld reacties kreeg op zijn gedichten en las op camera een gedicht voor over honderd jaar radio. Uiteraard kwamen er brandende kaarsen op tafel voor een mooi camerashot. “Golven van hartstocht, stem uit de radio…” klonk het op de welbekende toon.  
 
Wat mij die dag opviel, was zijn tomeloze inzet en energie voor zijn radiostation, terwijl hij toch al op leeftijd was. Hij zat bomvol ideeën om zijn station verder te laten groeien en was geïnteresseerd in onze visie en alle nieuwe ontwikkelingen. Jan heeft met ‘zijn kindje’ Candlelight Radio een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het huidige online radiolandschap. En daar zijn wij hem allemaal dankbaar voor! 
 
Lars Schotanus 
Directeur De Radiofabriek 

De week van Lars Schotanus

Directeur De Radiofabriek
2024 - week 06