Laura Veenema
Creative Director Unscripted NewBe
2024 - week 02

Ondernemen als voornemen

Toen ik twee jaar geleden als partner instapte bij NewBe voelde ik me, op de dag van het tekenen bij de notaris, als een puber die op haar eerste dag excited en tegelijkertijd héél zenuwachtig naar de middelbare school gaat. Dat gevoel dat je jaren in de luwte hebt mogen meekijken en leren, maar dat je nu toch echt aan de bak moet. 

We sloten die dag af met een bijzonder diner bij Jeroen (Koopman) thuis. Mijn cadeau aan NewBe was een kist met een gegraveerd plaatje: ‘Dinner To Dream’. Het doel? Jaarlijks een diner, om je persoonlijke dromen en ambities op te schrijven en dichtgevouwen in de kist te doen, om ze het jaar erop weer te openen en te zien wat er van je droom is uitgekomen. Zie daar mijn eerdere drang naar het zetten van goede voornemens…
En daarom vandaag mijn goede voornemen voor 2024, in de rol van partner van NewBe. En dit keer kan ik het kort houden. Want NewBe is ondernemerschap. Al vanaf het moment dat ik bij NewBe binnenliep, voelde ik: hier kan alles. Niet vanuit een onervaren naïviteit, maar vanuit lef. Groot durven dromen. En dat klinkt misschien als een makkelijk credo, maar dit is het allesbehalve. 

Creatief ondernemen is hard werken, jezelf iedere dag weer motiveren om kansen te zien. Of zoals bij NewBe als motto de wand hangt: ‘we cross that bridge when we get there’. Want als ondernemer moet je niet in problemen denken – alles begint bij je eigen vertrouwen om iets te laten slagen. En dat dit bij NewBe het uitgangspunt is in dat wat we doen, heeft alles te maken met de creatieve ondernemer die NewBe (alweer twaalf jaar geleden) opgericht heeft: Jeroen Koopman.
Dezelfde Jeroen die afgelopen november een Emmy in ontvangst nam in New York voor de reboot van Heart Break High – de serie die hier ter sprake kwam aan de lunchtafel, de serie waarvoor hij op de gok naar Londen afreisde om de rechthebbende (die hij na ontelbare uren doorgooglen) had weten te traceren, om vervolgens tegen deze man te zeggen dat hij ‘toevallig’ ook in Londen was. 

Maar ook de Jeroen die opeens besluit een eigen podcast te beginnen, en dat vervolgens dan ook gewoon doet. Om die vervolgens een week later te hebben opgetuigd, en die podcast ook nog eens hartstikke goed loopt. Het is dezelfde Jeroen die vanaf mijn eerste dag bij NewBe tegen mij zei: ‘Als je denkt dat je te laat bent, ben je vaak nog gewoon op tijd’, refererend aan mijn terughoudendheid in het benaderen van mensen, vanuit de gedachte dat vast al veel partijen mij voor zouden zijn gegaan.
Maar bovenal de Jeroen die recht door zee is, altijd optimistisch en die zijn dromen achterna jaagt vanuit positief en bovenal creatief ondernemerschap. Hij ‘connect the dots’ als geen ander, en ziet altijd kansen – daar waar ik vaak al ben afgehaakt. En mocht je nu denken: ondergetekende wil graag een salarisverhoging? Nee, dit is gewoon een ode aan degene die ten grondslag ligt aan mijn derde goede voornemen van deze week: op zoek gaan naar kansen, en nooit denken dat iets onmogelijk is. 

Durven te dromen – hoe onrealistisch het soms ook lijkt. Het leverde Jeroen in ieder geval een Emmy in New York op. En op mijn beurt leverde die mij de energie op om ook in 2024 (en daarna) weer alles op alles te zetten om onze ambities waar te maken.

Laura Veenema
Creative Director Unscripted NewBe 

 

De week van Laura Veenema

Creative Director Unscripted NewBe
2024 - week 02