Maarten van Dijk
2019 - week 36

Ode aan de hemelbestormers

“Dit is klitteband-tetris”, zegt Luuk als antwoord op mijn verbaasde blik. Hij zit op een bureaustoel en rolt zachtjes door het kantoor. Ondertussen gooit ie een bal omwikkeld met klitteband naar een groot stuk piepschuim waar ook een stukje klitteband op zit.

“Kijk, ik rij in een Canta en zit vol adrenaline”, zegt ie tegen twee collega’s. Bij BlazHoffski worden de laatste dingen getest voor The Big Escape, een programma waarin BN’ers individueel of in teams moeten ontsnappen uit escaperooms. Gisteren struikelde ik in de gang ook al bijna over een bebloede etalagepop met een afgehakte hand (“…is voor de horror-escape”).
Nu is er een speciale koelkast voor, zo liet Maarten Remmers mij deze week zien, maar in ons vorige pand kon je zomaar in de koelkast tussen het boterhambeleg voor de lunch beschimmelde taarten aantreffen. Dat bleek dan een experimentele opstelling voor de Keuringsdienst van Waarde. Op de afdeling R&D was Iris laatst druk met het inplakken van vakantiefoto’s van Klaas van der Eerden en Albert-Jan van Rees. Was voor een pitch.
En dan heb ik het eerder deze week al gehad over De Proefkeuken. Ook de makers van dat programma veranderen ons pand vaak in een werkplaats. Maar net zo makkelijk zie je op de Verborgen Verleden-redactie iemand een dikke pil lezen over de geschiedenis van de Portugese Synagoge. Of hoor je een flard van een telefoongesprek waarin iemand overtuigd wordt om toch mee te doen. Of zie je collega’s lachen tijdens de montage van de Foute Vrienden.
De lijst voorbeelden is oneindig. Dit is een ode aan de makers, aan de hemelbestormers die keihard bellen, lezen, regelen, knutselen en gaan voor hun programma’s. Omdat niets onmogelijk is. Een ode op de dag dat het precies 21 jaar geleden is dat het BNN van Bart de Graaff begon met uitzenden op de Publieke Omroep. Ik mocht daar bij zijn. Vroeger was je met 21 officieel volwassen. Nu geniet je van Luuk die met een bureaustoel een Canta nadoet.

Maarten van Dijk
Programmadirecteur BlazHoffski

De week van Maarten van Dijk

2019 - week 36