Maarten van Dijk
2019 - week 36

Heen en weer

Paul, Caroline, Linda, Wendy, Shelly, Johnny, Nick, Simon, Art, Twan, Geraldine, Albert, Gordon, Jan, Jandino, Wilfred, Johan, René, Wim. Een paar van de namen die de afgelopen tijd een transfer maakten.

Van de publieke omroep naar de commerciële televisie, van de commerciële naar de publieke, van de ene commerciële naar de andere. Het kan allemaal. Soms gaat het goed, soms wat minder, soms gaat het extreem slecht, soms blijf je er heel lang, soms ga je weer terug.
Maar altijd kan je heel goed uitleggen waarom je deze stap hebt gezet. Een beter timeslot, een beter gevoel, een beter salaris, een betere omgeving, meer waardering, uitgekeken op je vorige werkgever, een programma wat je altijd al hebt willen maken maar waar je nooit de kans voor kreeg, werken met je broer, je tante, je man, je minnaar, iets nieuws, iets anders, een uitdaging. Wellicht een leuke kwis om de namen te verbinden met de redenen.
Maar goed, dit dansje van overstappende sterren (en programma’s maar daar hebben we het een andere keer wel over) deed mij denken aan een prachtig lied van taalvirtuoos Drs. P.

Wij zijn hier aan de overkant van een machtige rivier
De andere oever is daarginds, en deze hier is hier
De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland

De titel van het lied is Heen en weer en verwijst niet naar het gevoel wat je er als kijker van krijgt; de titel verwijst naar een veerpont. Vanavond wordt een door ons geproduceerde documentaire over Drs. P. uitgezonden. Vooralsnog bij de NTR op NPO 2.

Maarten van Dijk
Programmadirecteur BlazHoffski