Maarten van Dijk
2019 - week 36

Houtskool en pis

Als je zelf een tatoeage wil maken, heb je houtskool en urine nodig. Of pis, zoals ze dat zeggen in het programma De Proefkeuken, gemaakt door Dahl TV.

Gisteren keken we met z’n allen naar dat fragment. Elke eerste maandag van de maand komen we bij BlazHoffski en Dahl TV samen om nieuwe mensen voor te stellen en nieuwe programma’s aan te kondigen Gisteren hadden we denk ik wel vijftien nieuwe mensen en heel veel clips van nieuwe programma’s. Iemand zei: “Als je alle titels van onze programma’s opschrijft, heb je genoeg woorden voor je column.” Aan humor geen gebrek bij ons. En aan – al dan niet misplaatst – zelfvertrouwen trouwens ook niet.

Altijd lastig om er één programma uit te lichten, maar ik doe het toch: Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen, naar het boek ‘Zolang er leven is’. Het vervolg op ‘Pogingen iets van het leven te maken’. We lieten het fragment zien waarbij Hendrik, Evert en diens hond Mohammed aankomen bij het bejaardentehuis. En hoe! Hendrik rijdt op een scootmobiel, aan een touw de rolstoel van Evert en daar weer achter een bolderkar met de hond.

Ik weet nog goed hoe tijdens een van de leessessies dit shot getekend werd door regisseur Tim Oliehoek: “Alle hoofdrolspelers krijgen in de tweede serie een episch eerste shot.” Gelukt. Sowieso waren de leessessies voor Hendrik Groen zelf ook episch.
Ik neem u even mee. Kees Hulst is Hendrik, André van Duin is Evert en scriptschrijver Martin van Waardenberg is de verteller. En Martin doet ook alle andere rollen. Inclusief bijbehorende stemmetjes, accenten, gestotter en emoties. Ontroerend en hilarisch. Cabaret is het en ik voel me geen producent maar publiek.
En een week geleden, toen ik in de montageset de eerste afleveringen mocht zien, was ik geen producent maar kijker. Of correcter: fan. Ik overweeg een Hendrik Groen tatoeage. Wie had dat gedacht na zoveel jaar BNN. Toch maar even de hele aflevering van De Proefkeuken kijken.

Maarten van Dijk
Programmadirecteur BlazHoffski