Maarten van Dijk
2019 - week 36

Beau is een Held

Onze zoon Held – ja, zo heet ie echt – is inmiddels 14, maar ik weet nog goed hoe hij op z’n 5e een spreekbeurt moest geven. Het thema was FC Barcelona.

We waren weken bezig met de voorbereidingen. Dit zou de mooiste spreekbeurt aller tijden worden. Held wist alles van Messi, hoe hij als klein jongetje bij Barcelona kwam omdat ie daar groeihormonen kon krijgen. Held wist alles van de Nederlanders die daar gespeeld hadden en de successen die ze daar hebben behaald. Cruijff, Neeskens, Koeman, De Boer, Cocu et cetera. En Held wist alles over het stadion van Barcelona, waarom het zo heet, wie het heeft gebouwd, noem maar op.
Het is de dag van de spreekbeurt en ik mag achter in de klas zitten. Held gaat op een tafel staan. Held: “Goedemorgen. In het stadion van Barcelona kunnen meer dan 100.000 mensen. Zijn er nog vragen?”. Dit was het. Ik kijk naar hem en maak het tv-gebaar dat ie door moet praten, dat ie lengte moet maken. Hij kijkt mij en de klas stoïcijns aan. Dit was het.
Naast me is er een jongetje dat z’n vinger opsteekt. Held knikt naar hem. Het jongetje: “Ik zit ook op voetbal.” Held riposteert kort en krachtig: “Dat is geen vraag.” Het zal u niet verbazen dat dit het einde van de spreekbeurt was. Niemand waagde het nog een vraag te stellen. De juf ook niet.
Inmiddels is Held aanvoerder van zijn voetbalteam en heel goed in het woord voeren. Ik moest aan die spreekbeurt van Held denken toen ik Beau zag afgelopen maandag met zijn eerste Talkshow. Al die voorbereidingen, zoveel weten, zoveel willen en dan komt het er zo’n eerste keer niet helemaal uit.
Beau: “Thierry Baudet en Theo Hiddema zijn in een taxi onderweg naar de studio. Zijn er nog vragen?” Maar wat stoer dat en hoe Beau het doet. Op dat timeslot met die voorgangers. Het komt wel goed met Beau. Beau is een Held.

Maarten van Dijk
Programmadirecteur BlazHoffski