Kees Baars
2019 - week 05

Nieuwe radiowetten

In de tijd dat ik tv-programma’s maakte over auto’s en motoren miste ik het radiowerk natuurlijk wel. Vanaf 2001 had ik elke dinsdagavond een programma over symfonische en progrock op Arrow Classic Rock, maar dat was toch een beetje behelpen.

Toen Arrow in 2009 failliet ging, dacht ik: dat kan ik zelf veel beter en met de slogan De Meeste Gitaarsolo’s Ter Wereld ging een klein jaar later Baars Classic Rock van start. Om me te onderscheiden, deed ik precies het tegenovergestelde van wat de zogenaamde radiowetten voorschrijven.
Als bij Arrow de luistercijfers waren gedaald, werden meteen een paar honderd liedjes uit de computer gehaald, ‘omdat Amerikaanse onderzoeken dat uitwezen’. Dit leek mij klinkklare onzin, omdat de meest gehoorde klacht over Arrow juist was dat je steeds dezelfde nummers hoorde.
Bovendien blijkt elk jaar in december dat je de allerhoogste luistercijfers ooit scoort als je een week lang tweeduizend verschillende liedjes draait. Het is mij al jaren een raadsel waarom niemand daar eens wat conclusies uit trekt en wat nieuwe radiowetten uitvaardigt. Dus doe ik dat zelf maar en draait de dagprogrammering van Baars Classic Rock op meer dan zesduizend liedjes.
En als je alle avondspecials daarbij optelt, kom je aan 25.000! Laat mij maar schuiven. Trouwens, het is dinsdag, dus vanavond naar de Q-Factory in Amsterdam om weer een nieuwe Countdown Café op te nemen voor NH Radio, met live optredens van Nona, The Yearlings, Dave Vermeulen’s Voltage en 3 Point Landing. Ik zei het al: elke dinsdagavond feest!

Kees Baars
Presentator/radiomaker