Kees Baars
2019 - week 05

Bepalende namen

Op deze laatste columndag wil ik graag een aantal personen in het zonnetje zetten, die in mijn carrière een bepalende rol hebben gespeeld.

Begin jaren 70 was ik bevriend geraakt met OOR-journalist Bert van de Kamp. De gesprekken gingen vaak over muziek en tot mijn grote verrassing vroeg Bert me in 1975 of ik een lp-recensie wilde schrijven. Die viel in de smaak bij hoofdredacteur Jan Maarten de Winter en voor ik het goed en wel besefte, was ik geen student meer, maar redacteur van Muziekkrant OOR. Geen seconde spijt van gehad.
Toen ik in 1978 naar New York ging om Meatloaf te interviewen, werd ik gebeld door Veronica’s Lex Harding of ik ook een gefilmd interview wilde doen voor het nieuwe popprogramma Countdown. Ik sprong in het diepe en voor ik het goed en wel besefte, was ik redacteur van Countdown.
Halverwege de jaren 90 vertrok Bob ‘De Heilige Koe’ de Jong en had Veronica TV geen autoprogramma meer. Ik vroeg mijn toenmalige chef Paul Brinks of ik een totaal nieuw autoprogramma mocht maken. Paul kende Huub Stapel en voor we het goed en wel beseften waren we Stapel Op Auto’s.
Toen Veronica TV commercieel werd, verhuisde Stapel Op Auto’s dankzij Gerard Baars (niet eens familie…) naar de TROS. Rond 1999 ging Huub Stapel andere dingen doen en werd ik door TROS-mediadirecteur Huib Boermans gedetacheerd bij het onafhankelijke productiebedrijf IDTV, waar ik onder andere de programma’s Zo Goed Als Nieuw en MOTOR TV mocht maken.
In 2001 kocht voormalig Veronica-collega Michael Pilarczyk een aantal formats voor autoprogramma’s. Hij vroeg mij om die te maken en zo verschenen onder andere RTL Autowereld, De Gouden Koets en Gek Op Wielen op de buis. De rollen van Erik de Zwart, Jan ’t Hoen (baas van de Q-Factory) en Arjan Snijders heb ik de afgelopen dagen reeds gememoreerd.
Veel meer over mijn werkzame leven in het boek ‘Ouwe Pik’, dat hopelijk binnen nu en een jaar zal verschijnen.

Kees Baars
Presentator/radiomaker