Nordin Ghouddani
2018 - week 12

Mocro’s domineren de eredivisie!

Onderweg naar huis probeer ik alvast contact te leggen met Natascha van Weezel. Wil ze haar verhaal doen? En nog belangrijker, zou ze kunnen? Ik bel nog met wat vrienden en kennissen die kinderen hebben en vraag hoe zij omgegaan zijn met de spot van de PVV. Nou geloof me, je krijgt daar echt een brok van in je keel. Vooral de machteloosheid die ouders voelen komt keihard binnen. Hoe ga je een kind uitleggen dat het niet waar is? “Maar papa, als het niet waar is, waarom komt het dan op tv?”. Hier zouden kinderen niet mee bezig moeten zijn. Die zouden onverstoord moeten kunnen opgroeien zoals wij dat deden!

De volgende dag bespreken we het onderwerp. Gisteren opperde de samensteller Wendy al of ik niet wilde aanschuiven. Ik heb weleens vaker als ‘opiniemaker’ aan tafel gezeten. Dat activistische heb ik nooit gehad, maar sinds ik zelf kinderen heb, is dat wel veranderd. Als je vader wordt, wil je je nog meer inzetten tegen onrecht, want je belangrijkste taak is ervoor zorgen dat je kinderen zo fijn mogelijk opgroeien. Dus ja waarom ook niet. Ik denk dat ik prima kan verwoorden wat ik voel en wat ik om me heen zie. In de loop van de middag krijg ik van Natascha te horen dat ze kan. Nu nog hopen dat ik ook kan…

Er komt een melding via twitter binnen. “Een extra lange ‘Mocro’s in de eredivisie’, met Thomas Rijsman en Nordin Ghouddani: natuurlijk over Ziyech, de beste Mocro van het weekend. Maar ook over Ronald Koeman. Sinds een kleine twee maanden vlog ik met mijn oud-klasgenoot en collega-sportjournalist wekelijks over de prestaties van de Marokkaanse voetballers in de eredivisie. En uiteindelijk willen we mensen middels sport met elkaar verbinden. Idealistisch, maar altijd beter dan de maatschappij ontwrichten zoals types als Wilders en Baudet dat doen.

Weet je nog in mijn eerste column over de CITO-score en dat ik naar de LTS moest? Die kleine jongen die een droom had om sportjournalist te worden. Ik had een klasgenoot met dezelfde droom, met dezelfde CITO-score, maar dan met blauwe ogen en blond haar. En zijn ouders waren hoogopgeleid. Hij mocht dus meteen door naar het VWO en kon zijn droom sneller realiseren dan ik. Het bijzondere was dat ik zijn functie 1.5 jaar geleden overnam bij Studio Voetbal. Die jongen was….Thomas Rijsman. Wil je ons volgen? Check onze website www.tereplein.nl of Youtube(Tereplein) Twitter (Tereplein) en Facebook (Tereplein Media).

Het is half twee. Ik bel met Natasha van Weezel om haar voor te spreken. Ik stel zoveel mogelijk vragen om te kijken wat haar verhaal is en wat we in de uitzending gaan bespreken. We praten ruim een halfuur met elkaar. Ik tik een verslag en stuur het naar de samensteller. Normaal filter ik zelf wat interessant is, maar nu ik zelf deelneem aan het gesprek is het handig dat iemand anders dat doet. Haar verhaal is mooi en inspirerend. Het is belangrijk dat niet alleen moslims, maar juist ook anderen zich laten horen tegen Wilders. Fijn dat er vanuit de Joodse gemeenschap wordt gezegd. Stop met het misbruiken van Joden om Moslims te bashen. En zoals Natasha zegt. Iedereen zou zich moeten uitspreken!

En als de dag erop zit en ik weer vanuit de randstad naar Tilburg afreis, thuis aankom en de deur open doe, springen mijn prinsesjes op, rennen op mij af en overladen mij met knuffels. Dat is echte liefde en dat is de reden dat ik mij uitspreek!

Morgen is het the day...

Nordin Ghouddani
Senior Redacteur BNNVARA