Nordin Ghouddani
2018 - week 12

Erben’s Sportweekend in De Nieuws BV

Maandagochtend begint voor mij heel erg vroeg. De dag is gereserveerd voor Erben Wennemars. Samen met Patrick Lodiers kijkt hij terug op de belangrijkste sportmomenten uit het weekend en dan maken we – al zeg ik het zelf – een mooi half uurtje radio voor de Nieuws BV, om 13.30 uur te horen op radio 1.

Ik heb zondag al contact gehad met Erben over mogelijke onderwerpen. We appen wat heen en weer met ideeën. Kjeld Nuis wordt door ons beiden genoemd. Dat kan ook niet anders. De schaatskoning van het seizoen met twee keer goud op de Olympische Winterspelen. Hij won in het weekend de wereldbeker op de 1000 meter. Ik neem contact op met Kjeld of we hem tijdens de uitzending even kunnen bellen. “Tuurlijk!” Mooi, die is binnen. Nog één gast te gaan. Ik app met Henk Grol, de judoka die zilver pakte tijdens zijn rentree in Rusland. “Ja leuk, alleen zit ik dan in het vliegtuig.” Balen! Maar we komen snel met een andere optie. Jeffrey Herlings, voor het grote publiek misschien niet zo bekend, is een motorcrosser die serieus kans maakt op de wereldtitel. Hij won de eerste twee Grand Prix van het seizoen. “Ja, geen probleem”. Mooi, die is ook binnen.

Op zondagnacht ben ik al op zoek gegaan naar wedstrijdbeelden en quotes zodat m’n editor John weer een mooie instart kan maken. Dat is ook de kracht van het programma. Een flitsend kort audio filmpje met heerlijke muziek daaronder en daarna kort de sporter aan de lijn.

Rond een uur of 8.30 uur bel ik uitgebreid met Erben om zijn weekend door te nemen. Wat heb je gedaan? Wat is je opgevallen? Heb je je nog ergens boos over gemaakt? Dan loop ik even naar Patrick Lodiers. Die is druk bezig met de rest van de uitzending. Willemijn Veenhoven, zijn mede-presentator is er niet, dus hij zal twee uur alleen presenteren. “Mijn sportweekend?” Zijn ogen beginnen te glinsteren als hij het over de Volvo Ocean Race begint.

De uitzending loopt lekker. Ik knip daarna nog het item los, zodat je die makkelijk kunt terugvinden op de NPO radio 1 website en daarna is het normaal gesproken naar huis. Even bijkomen van een pittig sportweekend. Maar helaas, samensteller Wendy wil me nog even spreken…

“Nordin, ik wil het even met je hebben over de spot van Wilders”. Tja, ik kan moeilijk ontkennen dat ik die heb gezien. Met veel walging heb ik gekeken. Dat zo’n spotje zomaar wordt uitgezonden op de publieke omroep op een tijdstip dat ook kinderen kijken, is echt ongehoord. Mijn kinderen (4 en 1) kunnen gelukkig nog niet lezen. Maar ik heb het te doen met ouders die hun kinderen moeten uitleggen waarom zo’n filmpje waarin je geloof met al die leugens wordt geassocieerd, zomaar op tv wordt uitgezonden. Er leven ongeveer een miljoen moslims in Nederland en die worden op deze manier weggezet. En de reactie van onze premier Rutte: “Onsmakelijk”. De afkeuring kan wat mij betreft een tikkeltje harder!

Ja, we moeten er iets mee doen, maar op welke manier? Waarom wel of geen aangifte doen? Of toch iets anders? Ik kwam een tweet van Natascha van Weezel tegen en die vond ik erg mooi. “Stop joden te misbruiken om moslims te bashen!”
Hoe dit afloopt? Morgen meer…

Nordin Ghouddani
Senior Redacteur BNNVARA