Paul van der Lugt
Schrijver
2022 - week 17

Mariagg

Al tijdens de noodlottige avond van de moord op Pim Fortuyn besloten wij dat het goed was veel aandacht te besteden aan de zorg voor onze collega’s. Samen met omroep BNN, die zich terecht zeer bezorgd maakte over Ruud de Wild, besloten wij de hulp in te roepen van een traumapsychologe. 

In eerste instantie belegden we gezamenlijk dagelijkse sessies onder haar leiding. Ik ben haar zeer dankbaar voor de geweldige manier waarop ze die gesprekken leidde. We zaten met wisselende gezelschappen aan tafel, maar de emoties waren vaak tastbaar. Haar naam was Maria, maar zij werd door de woordkunstenaars bij 3FM natuurlijk al na een minuut omgedoopt tot Mariagg.

Zij vertelde dat alle reacties goed waren: als je had staan kotsen bij de aanblik van een strevende Pim, of als je had staan lachen. Als je was gevlucht, of als je in de actie was geschoten. Een dominant thema tijdens die gesprekken was het schuldgevoel dat van ons allen bezit had genomen. We vonden het natuurlijk verschrikkelijk dat Pim was doodgeschoten op de stoep van ons radiostation, 3FM, wat wij zagen als een platform voor de vrije meningsuiting. En dan juist daar! 

Ook voelden we ons zich schuldig omdat we niets hadden kunnen doen. Niet de aanslag verhinderen, geen hulp verlenen aan Pim Fortuyn, zijn leven niet hebben kunnen redden. Daarnaast dachten velen dat Pim heel lang eenzaam op het parkeerterrein van 3FM had gelegen, zonder dat iemand zich om hem bekommerde. Dat bleek na een zorgvuldige reconstructie ook niet zo te zijn, maar het gevoel bleef, en blijft, zo is tijdens mijn interviews gebleken.  

Paul van der Lugt
In 2002 zendercoördinator van Radio 3FM. Auteur van het boek De Laatste Dag, 6 mei 2002, de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord. 

De week van Paul van der Lugt

Schrijver
2022 - week 17