Paul van der Lugt
Schrijver
2022 - week 17

Hart geopend

De Laatste Dag ligt dan donderdag in de winkel. Het heeft een lange wordingsgeschiedenis, zoals elk boek, heb ik begrepen. Maar ik ben eigenlijk geen schrijver, dus het algemene boekenschrijfproces was me onbekend. 

Zo’n twee jaar geleden begon ik met de eerste gesprekken. Dat was midden in Covid. Het was prachtig weer, dus zat ik in de tuin aan tafel, met een iPad te Zoomen of Skypen. En ook al waren de meeste contacten digitaal, de emotie die loskwam bij de getuigenissen van die zesde mei 2002 was heftig. De moord op Pim Fortuyn kan dan twintig jaar achter ons liggen: die maakt nog veel los.

De mensen die ik sprak, kwamen uit de oude politieke entourage van Pim, of ze werkten bij Radio 3FM en waren op die manier betrokken. Pims politieke vrienden waren nog steeds geëmotioneerd door de verloren vriendschap en – met Pim – de vermoorde politieke idealen. Dat weegt zwaar. Velen van hen koesteren nog dezelfde politieke dromen als in 2002 en denken: “Wat als…”.  

De 3FM-collega’s zijn na 6 mei 2002 gewoon weer aan het werk gegaan, hebben hun ervaringen gedeeld met elkaar, geliefden en een traumapsycholoog. Maar ook bij hen drukken de gebeurtenissen nog zwaar, en mede doordat we de ervaring delen, liggen de schok en het verdriet aanraakbaar aan de oppervlakte. Het waren mooie gesprekken en ik ben dankbaar dat iedereen zijn hart geopend heeft. 

Paul van der Lugt
Twintig jaar geleden zendercoördinator van Radio 3FM, nu schrijf ik onder meer. 

Foto: Peter Arno Broer 

De week van Paul van der Lugt

Schrijver
2022 - week 17