Paul van der Lugt
Schrijver
2022 - week 17

Boekpresentatie

Ze waren er bijna allemaal op het Media Park in Hilversum. Met zicht op de parkeerplaats waar Volkert van der Graaf zijn fatale schoten loste. Iedereen was onder de indruk van de plek, die intussen in twintig jaar onherkenbaar veranderd is. Wat vroeger de studio van 3FM was, is nu kantine. Dat kwam mooi uit voor een boekpresentatie.

De introductie van De Laatste Dag, in aanwezigheid van bijna alle mensen die ik heb geïnterviewd voor het boek, voelde als een reünie. Thomas, een van Fortuyns laatste lustobjecten was er, net als Shirley en Marc, die Pim hebben bijgestaan tot het bittere eind. En Jeroen die samen met Ruud een prachtig radioprogramma maakten op die zesde mei. Om maar een paar mensen te noemen.

Niet alle mensen die ik heb gesproken konden erbij zijn. Hans, de dappere chauffeur die de jacht inzette op Volkert, was geveld door Covid. Graag had ik hem ook gesproken. Volgende week is het dan inderdaad 20 jaar geleden dat Fortuyn werd doodgeschoten. Een moment dat in ons geheugen gegrift staat, niet alleen in de hoofden van de mensen die erbij waren, maar in de hoofden van heel Nederland, voor zover ouder dan een jaar of 30, schat ik zo in.

De komende week zul je dan ook verder veel ‘Pim’ tegenkomen: wetenschappelijke bespiegelingen over zijn betekenis; die zullen waarschijnlijk de boventoon voeren. Ik ben in ieder geval erg dankbaar dat ik de persoonlijke kant van ons heb mogen belichten. Maar het liefst was die zesde mei 2002 ongemerkt aan ons voorbij gegaan.

Paul van der Lugt
In 2002 zendercoördinator van Radio 3FM. Auteur van het boek De Laatste Dag, 6 mei 2002, de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord.

De week van Paul van der Lugt

Schrijver
2022 - week 17