Raja Felgata en Khalid Ouaziz
Creative directors Mr & Mrs Oasis
2020 - week 38

Koekoek

Wie naar sport kijkt op een van de Nederlandse zenders ontkomt niet aan een ongezonde portie betweterigheid, namen van spelers, clubs en atleten die in uitspraak mishandeld worden en misschien wel het belangrijkste: vrouwonvriendelijkheid.

Naar Voetbal Inside keek ik voor de hele rel al niet, dus geen inkoppers over transfobie, homofobie of islamofobie, ze hebben het al zwaar genoeg met de poppenkast in leven houden, dus nee.

Wie graag naar voetbal kijkt en ‘koekoek’ hoort, denkt natuurlijk meteen aan Sierd de Vos. Tijdens het becommentariëren van voetbalwedstrijden weidt hij graag uit over lokale restaurants, maakt hij spelers uit voor losers en maakt hij geregeld seksistische uitspraken die niet meer van deze tijd zijn.
Onschuldige voetbalhumor? Nee. Een voorbeeld over de partner van een oud Barcelona-verdediger: “Dani Alves gaat sinds kort met Bar Rafaeli. Da’s geen bar maar een dame. Met grote uithangborden.” Bloemrijk taalgebruik is één ding, maar om de paar wedstrijden de naam van een vrouw noemen die de kijker dan maar eens moet googelen neigt naar contextuele armoede.

Als we het toch over vrouwen hebben: heeft u ook zo genoten van het WK vrouwenvoetbal? We konden allemaal zien hoe topsportbeleving eruitziet en hoe waardevol contextuele analyses en objectief commentaar kunnen zijn wanneer het door vrouwen wordt gedaan, namelijk zonder ego en met een sterk inlevingsvermogen.
Fresia Cousiño Arias al eens aan het werk gezien? Google vooral even. Een toppresentatrice die in interviews net een andere insteek heeft dan haar mannelijke collega’s waardoor de spelers uit hun schulp komen zonder negatief oordeel. Ook heeft ze als presentator regelmatig de leiding over verschillende programma’s bij sportzender FOX, waar zij de mannen strak houdt met haar buitengewone kennis van zaken en bijvoorbeeld de laatste feiten over de transfermarkt met hén deelt, en niet andersom.

Wat te denken van voormalig Ajax-speelster en Oranje-international Leonne Stentler en oud-zwemster Hassnah Elhage die samen met Marjolein van der Veldt 1920 Clubhouse, de enige podcast in Nederland over vrouwenvoetbal maken en presenteren. Ook als analist is Leonne net als Fresia ijzersterk, maar van mij mag de opmars van vrouwen in de verslaggeving wel een boost krijgen.
Wat tenenkrommende uitspraken betreft, Southampton is bijvoorbeeld geen ‘Saus-hemten’, Ligue 1 blijft een uitdaging en de naam van de Egyptische Liverpool-spits Mo Salah is niet zo fonetisch als je zou denken. Tijdens de Africa Cup werd de naam van de Marokkaanse middenvelder Houssine Kharja, zonder ‘Franse j’ uitgesproken waardoor zijn achternaam plotseling een ‘onhandig’ woord (Kharya betekent number 2) werd in het Marokkaans Arabische dialect. We hebben toen maar snel de betreffende commentator op Twitter aangesproken hierover die blij was met de feedback en in de tweede helft de naam Kharja goed uitsprak.

Terug naar het echte probleem: als tennisgrootheid Serena Williams een uitspatting heeft, wordt ze weggezet als krankzinnig en agressief, doet Novak Djokovic hetzelfde dan is hij gepassioneerd en heeft hij een winnaarsmentaliteit. De eeuwige dubbele standaard. Onlangs ging ook Koert Westerman onderuit bij een wedstrijd van Jong PSV toen de vrouwelijke clubarts Suzanne Huurman in beeld kwam. Een vrouw die als clubarts bij PSV werkte en de medische staf bij de vrouwentak van Real Madrid gaat leiden. Als sportprofessional je werk doen maar toch gereduceerd worden tot je uiterlijk en je sekse. Zien we het patroon al? Zolang alleen mannen het hoge woord hebben bij sportverslaggeving blijven de kroegclichés en de ongelijkheid in stand, dat is pas koekoek.

Khalid Ouaziz, Mr Oasis
Creative director Mr & Mrs Oasis

De week van Raja Felgata en Khalid Ouaziz

Creative directors Mr & Mrs Oasis
2020 - week 38