Mathieu Andriessen
Directeur vereniging NLconnect
2021 - week 07

‘Kleine’ distributeurs

Naast de twee grote aanbieders van televisiepakketten zijn er in ons land enkele tientallen middelgrote en kleine omroepdistributeurs. Soms opereren die lokaal of regionaal, maar vaak ook landelijk. Ze bieden meestal een volledig en modern aanbod voor een marktconforme prijs en met een hoge klanttevredenheid.

NLconnect voert voor veel van deze partijen de onderhandelingen met contentpartijen over doorgifte van zenders. Daarbij valt op dat sommige televisiezenders bij deze distributeurs het onderste uit de kan lijken te willen halen: prijzen stijgen en voorwaarden lijken soms wel van een andere planeet.
Dat bevreemdt mij al een tijdje. Allereerst omdat ook kleinere omroepdistributeurs belangrijk zijn voor de dekking van televisiezenders in Nederland, waar adverteerders zo aan hechten. Ten tweede omdat concurrentie voor de Grote Twee me juist in het belang lijkt van contentpartijen. En ten derde omdat lineaire televisie zichzelf met prijsstijgingen verder uit de markt voor kijktijd dreigt te prijzen.

Wat ik wel begrijp, is dat contentpartijen nieuwe en kleine distributeurs nogal eens als lastig en als ‘gedoe’ ervaren. Onbekend maakt soms onbemind. NLconnect wil daarom een soort keurmerk zijn voor nieuwe omroepdistributeurs: met een gedragscode laten we nieuwkomers in de markt weten wat de spelregels zijn waar ze zich aan moeten houden.
We hopen daarmee wat koudwatervrees bij contentpartijen weg te nemen en de distributiemarkt in beweging te houden. Zo voorkomen we dat zowel kijkers als contentpartijen ‘veroordeeld’ zijn tot de Grote Twee en verzekeren we dat er nog wat te kiezen blijft.

Mathieu Andriessen
Directeur vereniging NLconnect

De week van Mathieu Andriessen

Directeur vereniging NLconnect
2021 - week 07