Mathieu Andriessen
Directeur vereniging NLconnect
2021 - week 07

Keuze uit tv-kastjes

Toezichthouder ACM wil al een tijdje dat internetgebruikers hun eigen modem kunnen gaan aanschaffen. Nu worden deze apparaten meestal door providers geleverd, maar volgens ACM beperkt dat de innovatie.

Afgelopen zomer consulteerde de toezichthouder een conceptbeleidsregel hierover. Daar viel het nodige op af te dingen. Zo had ACM niet erg scherp wat de operationele gevolgen voor providers zouden zijn en hield de toezichthouder weinig rekening met de grote verschillen tussen bijvoorbeeld ADSL, kabel en verschillende soorten glasvezelnetwerken. Maar vooral opvallend was dat ACM naast modems ook ‘mediaboxen’ wil scharen onder de ‘vrij te kiezen’ eindapparaten.

Verschillende leden van NLconnect leveren digitale televisie- en videodiensten. Mediaboxen zijn anno 2021 nog altijd onlosmakelijk onderdeel daarvan. Veelal wordt gewerkt met boxen van fabrikanten die daartoe een eigen proprietary protocol gebruiken. Die werken dus niet bij andere providers. Ook worden strikte eisen aan contentbeveiligingssystemen gesteld door contentaanbieders, om hun intellectuele eigendomsrechten te beschermen. Gaat dat straks allemaal overboord?

Morgen praat ik er met een delegatie van de leden van NLconnect verder over met ACM. Doel is een afgewogen beleid rond eindapparaten, dat rekening houdt met zowel keuzevrijheid voor consumenten, goede afzetmarkten voor fabrikanten als de kwaliteit van dienstverlening die bij providers hoog in het vaandel staat. Iedereen is voor keuzevrijheid, maar niemand zit te wachten op een apparaat dat niet werkt of dat de kansen op fraude en cybercrime vergroot.

Mathieu Andriessen
Directeur vereniging NLconnect

De week van Mathieu Andriessen

Directeur vereniging NLconnect
2021 - week 07