Mir Wermuth
2018 - week 34

Karakter wint het van talent, als talent geen karakter heeft

Vorig jaar was lid zijn van de scouting het toverwoord (zie ook mijn column van gisteren). Een kleine greep uit wat we deze week voorbij zien komen in de aanmeldingen voor ons Talent Development Programma (TDP).

De vraag of het echt nodig is om te pitchen tijdens de selectiedag, want dat is zo commercieel; of vrije dagen aanvragen, terwijl ze nog niet zijn geselecteerd. Vrij naar Van Gaal: word ik nou zo oud, of is Generatie Z werkelijk zo self conscious?

Van een heel andere orde is het levensmotto dat deze aanmelder boven zijn CV plaatste: ‘Karakter wint het van talent, als talent geen karakter heeft’. Had van Cruijff kunnen zijn, maar gemunt door Frank de Boer tijdens zijn College Tour-uitzending in 2013. Nieuwsgierig naar hoe deze aanmelder zich op de selectiedagen zal manifesteren!

De Boer had het trouwens in die uitzending ook over het befaamde 10.000 uren-principe: zonder veel oefenen en herhalen kun je nooit succesvol worden. Hij verwees daarmee naar het boek The Outliers van Malcolm Gladwell (2008) die daarin een aantal spraakmakende voorbeelden noemt: The Beatles die 10.000 uren speelden in Hamburg, waarmee ze hun echte doorbraak bewerkstelligden, maar ook Bill Gates die prat ging op zijn 10.000 programmeermuren voordat hij het in de vingers had.

Helaas is het voor mij te laat om nog die enorme hoeveelheid vlieguren te maken en een excellente trompettist te worden. Denk ik. In ieder geval is de toverspreuk van TDP 2018: niet denken, maar dromen, durven en doen. Ongelooflijk veel kandidaten laten een dosis ondernemerschap zien waar je u tegen zegt. Self consciousness versus 10.000 uren: 1-0.

Luistertip van de dag: Miles Davis, maakt niet uit welk album, zo belachelijk goed.

Mir Wermuth
Programmamanager Media Perspectives

De week van Mir Wermuth

2018 - week 34