Mir Wermuth
2018 - week 34

De T van T-shaped

Gisteren was de deadline voor het aanmelden voor ons Talent Development Programma (TDP). We zijn superblij met het grote aantal aanmeldingen, want dan kunnen we lekker scherp selecteren voor de eerste ronde.

Los van de normale formele criteria waaraan ze moeten voldoen, wil je ook de echte pareltjes eruit kunnen halen: zit er iets in de motivatiebrief, CV of portfolio waardoor je ze als mogelijk toptalent kunt aanmerken?

Toptalenten die zich in korte tijd breder kunnen ontwikkelen dan het specialisme waarin ze al in op zijn opgeleid? Ofwel die T-shaped professional, die het goed doet in teamwork, kan schakelen tussen business- en technologievraagstukken en ook nog oog heeft voor kippenvel veroorzakende mediacontent. Dat zijn namelijk de toptalenten naar wie we op zoek zijn in het TDP en die het verschil kunnen maken in een sector die zichzelf telkens opnieuw zal moeten uitvinden de komende jaren.

Vorig jaar vielen sollicitanten positief op die in hun vrije tijd bij de scouting zaten. Blijkbaar levert de scouting competenties op die bijzonder goed passen bij die 21e eeuwse T-shaped professional! Dit jaar vielen weer totaal andere dingen op, waarover later deze week meer. In ieder geval waren de meeste brieven in foutloos Nederlands en dat is tegenwoordig ook al wat waard.

T-shaped professional klinkt natuurlijk heel anders dan een talent met zogenaamde ‘aangeboren’ vaardigheden om te kunnen schilderen of zingen. Vaak wordt over dat soort talenten gezegd dat die geen scholing nodig hebben, omdat dat hun authenticiteit aantast. Sharon Kovacs bijvoorbeeld laat zich keer op keer in interviews ontvallen dat ze beperkt werd door de zangdocenten op haar opleiding. Tegelijkertijd heeft de opleiding haar ook geleerd hoe ze nummers kon schrijven voor anderen, zo geeft ze toe.

Die ambivalentie willen we ook terugzien bij onze TDP-ers: het mag schuren met de experts van wie je les krijgt, omdat je het beter denkt te weten (wat waarschijnlijk ook zo is), maar je moet ook een zogenaamde ‘pivot’ kunnen maken als zich compleet nieuwe situaties voordoen. Dat heet woekeren met je talenten.

En Kovacs’ nieuwe album Cheap Smell is natuurlijk tip van de dag; 29 september live in De Vorstin in Hilversum.

Mir Wermuth
Programmamanager Media Perspectives