Lucas Goes
2019 - week 40

Jouw pensioen!

Wat een saaie titel voor deze column. Maar wel belangrijk om toch even door te lezen.

Naast mijn reguliere werk voor PowNed vervul ik nog enkele nevenfuncties. En vandaag is mijn agenda gevuld met twee daarvan: bestuurslid van PNO Media (het pensioenfonds voor de creatieve sector) en lid van de Raad van Advies van ProProf (die andere voetbalvakbond van Nederland, naast de VVCS).

Voor PNO Media ben ik de hele dag bezet met een bijspijkercursus over financiële thema’s, zoals bijvoorbeeld de huidige (negatieve) renteontwikkeling en de gevolgen daarvan voor onze pensioenen. Een zware dag. Steeds als je denkt dat je de materie doorgrondt en begrijpt, is een dag later de essentie weer vervlogen.
Het is complex, het is leerzaam en het is nodig. PNO Media is een pensioenfonds dat onder druk staat. En vraagt van alle sociale partners en deelnemers, slapers en gepensioneerden de juiste zorg en aandacht om zorgvuldig met het belegde kapitaal om te gaan. En dat lukt overigens heel behoorlijk, met een jaarlijks rendement dat u en ik individueel niet scoren.

De ellende zit hem in externe factoren waar we geen invloed op hebben: Klaas Knot (daar is-ie weer) en de rekenrente, Trump (daar is-ie weer) met zijn fittie met China of Iran, minister Koolmees (daar is-ie weer) met zijn hervormingen die eigenlijk niet hervormen. Dat zijn de boosdoeners die veel echt geld in waarde laten verminderen.
Daarna ga ik ’s avonds door naar een avondvergadering met de directie en bestuur van ProProf om de actuele stand van zaken door te nemen van de arbeidsmarkt voor betaald voetbalclubs en hun werknemers. Zeg maar het dagelijkse gesprek van bijna alle Nederlanders, maar dan door een bestuurdersbril: hoe moet de CAO voor betaald voetbalspelers ingericht worden? Hoe zit het met de werkomstandigheden van spelers als ze wekelijks op een betonnen vloer moeten spelen in plaats van gewoon gras? Hoe overleven de kleine clubs in dit land? Waar kunnen de competities verbeterd worden? Hoe kunnen ex-spelers na hun carrière een andere loopbaan opbouwen? Hoe is hun pensioen geregeld?

En dan zijn we weer terug bij de start van deze column: pensioenen. Een weerbarstig onderwerp, maar het gaat ons allemaal aan. Meer dan je doorhebt. Of lief is. Zei de bijna 57-jarige columnist.

Lucas Goes
Algemeen directeur PowNed