Matthias Scholten
Nog in dubio over zijn functietitel
2024 - week 09

Jack Spijkerman en het Ajax-probleem

Ik wilde net beginnen aan de woensdagcolumn, tot mijn vriend Frank Wisse belde. Of ik koffie had. Nadat we zijn leven aan de Zuidas hebben doorgenomen, gaat het over Ajax dat in de Arena plaats moet maken voor de Toppers. 

Frank heeft mij ooit gered door mij een baan aan te bieden nadat ik door RTL was bedankt als tv-presentator. Frank was directeur van The Entertainment Group (vóór het grote faillissement met Marco Borsato) en ik kon formatbedenker worden. Ik zakte terug in salaris van 17.500 euro naar 2.750 euro bruto per maand. Maar ik had een hypotheek, een gezin en weinig keus.

Ik bedacht van alles in m’n zenuwen. Een talentenjacht ‘Op zoek naar The next Bassie en Adriaan’, tientallen ‘lijkt-een-beetje-op’ shows en een programma over het zetten van tatoeages. Van Alphons Martens, die directeur van Veronica was, kregen we de opdracht om het WK Lingerie te produceren, 150 meiden in lingerie die penalty’s schieten tijdens de rust van de WK-voetbalwedstrijden. Ik twijfel of dit nu nog het programma-schema zou halen.

Frank was ook manager van René Froger en riep me in zijn kantoor. ‘Er komt een muziekconcept in de Arena en als promotie zoeken we een tv-programma’. Froger, Geer en Goor kwamen met De Toppers. De drie mannen afzonderlijk volgen voor een reality-tv show was te duur, dus moesten we met iets anders komen. Zo werd Over de Toppers geboren. 

‘De drie mannen hebben altijd ruzie, dus nu gaan ze iedere aflevering een activiteit ondernemen in het kader van teambuilding’, was mijn pitch naar SBS6. Maar die vonden het te ordinair. Wim ter Laak, zenderdirecteur van RTL 4, wilde het wel proberen. Op zaterdagavond 20.00 uur, tegenover Kopspijkers dat wekelijks 3 miljoen kijkers had. Die woensdag voor de eerste uitzending kreeg Jack Spijkerman een klaplong en scoorde Over de Toppers boven het miljoen. Mede daardoor heeft Ajax nu een probleem. Morgen gaat het over Tiktok.

Matthias Scholten
Nog in dubio over zijn functietitel 

De week van Matthias Scholten

Nog in dubio over zijn functietitel
2024 - week 09