Matthias Scholten
Nog in dubio over zijn functietitel
2024 - week 09

Internetpaniek en TikTok-avontuur

Het volgende verhaal is ongeloofwaardig maar waargebeurd. Ik heb ooit een internetbedrijf opgezet zonder computer. Ja, het wordt steeds gekker, maar dat was die tijd. 1997. 

Een vaag contact uit de tv-studio’s werd directeur van Planet Internet, toen een grote provider. Als je ‘internet opende’ dan startte je altijd op de homepage van je provider. Planet internet had een paar categorieën om heen te surfen. Sport, travel, auto’s, dat soort dingen. Ik belde hem op met het plan om die homepage van planeten uit te breiden. ‘Kidsplanet, Womensplanet, we maken er een zendergroep van, net als bij tv!’

Drie maanden later zat ik als eigenaar van IDSITE in een kantoor met webdesigners. Eerst vijf en toen al snel tien. Na anderhalf jaar kantoortje spelen, kon ik niet meer. Ik ademende nog maar tot m’n adamsappel en sliep zelfs in fight or flight stand. Het bedrijf is later voor achttien miljoen gulden verkocht aan een Franse partij. Althans, bijna, want op de dag van tekenen is het afgeketst. I know, compleet ongeloofwaardig, maar ik zal mijn businesspartner van die tijd taggen op Facebook. Internet toen, was het TikTok van nu. Daar moet je bij zijn, anders mis je de boot.

Vanmiddag rijd ik naar Amsterdam om in het H’ART Museum The For You Academy mee te maken. Een masterclass over TikTok, en specifiek over de taal van Gen Z, die zo moeilijk te bereiken jongeren. Tess was 23 toen ze me vertelde ‘alles op TikTok te zetten’.
‘Pap, YouTube heb ik gemist, Instagram is druk bezet, TikTok wordt het.’ Inmiddels heeft ze met haar zakenpartner Britt een Agency met 25 werknemers, managen ze de grootste TikTok creators van Nederland en maken campagnes voor merken als New York Pizza, Reebok, Grand Italia en meer. ‘Volgende week vliegen we met veertig TikTok creators naar Oostenrijk voor een campagne.’ 

De masterclass is uitverkocht, tweehonderd marketeers willen weten wat Tess en haar collega’s te zeggen hebben. Tess lijkt op mij, met als grote verschil dat mijn basisemotie paniek was en die van haar avontuur!

Matthias Scholten
Nog in dubio over zijn functietitel 

De week van Matthias Scholten

Nog in dubio over zijn functietitel
2024 - week 09