Jessica Stam
Deputy Executive Producer ESC
2021 - week 18

Inzichten

Tussen alle bedrijven door heb ik de afgelopen drie jaar een opleiding gevolgd aan het instituut Phoenix in Utrecht: Professionele Communicatie, waarin je  – zoals de brochure belooft – ‘op reis gaat naar je bronnen en drijfveren en deze leert gebruiken als voedingsbodem voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling’.

Hoewel ik soms gewenst heb dat ik deze opleiding niet ook nog een keer tussen alle Songfestivaldrukte door zou moeten doen, heeft dit me ook heel veel gebracht. Tijdens de opleiding leer je naar jezelf te kijken en te zien waarom je op een bepaalde manier reageert op mensen en situaties. Hoe waar je vandaan komt en wat je vanuit je opvoeding meekrijgt, invloed heeft op hoe je in het leven staat.
Script, plek en plaats, kwetsbaarheid, leiderschap. Allemaal onderwerpen die maximaal toepasbaar waren in mijn functie als Deputy Executive Producer. Maar ook vond en vind ik het iedere keer weer fijn om heel even op een andere manier naar ons als team te leren kijken, maar vooral ook naar mezelf, en naar wat we aan het doen zijn. Even weg uit de waan van de dag en met afstand observeren, heeft mij regelmatig hele mooie inzichten gegeven. En mij soms ook andere keuzes doen maken dan ik misschien in eerste instantie zou hebben gemaakt.

Daarnaast was één van de belangrijkste inzichten voor mij de invloed die mijn Indische achtergrond heeft op werkelijk alles wat ik doe en hoe ik naar mezelf kijk. Zo heb ik van huis uit meegekregen dat ik altijd nog harder en beter mijn best moet doen dan ik al doe, omdat ik moet compenseren voor mijn kleurtje.
Hoewel ik terugkijkend wat dit betreft soms wel wat liever voor mezelf had mogen zijn, realiseer ik me ook dat dit mij heeft gebracht waar ik nu ben. En ben ik mijn ouders daar oprecht dankbaar voor. Al met al zijn mijn Eurovisiejaren heel intense jaren geworden die hun sporen zullen nalaten op alles wat ik in de toekomst nog hoop te doen.

Jessica Stam
Deputy Executive Producer ESC

Foto: Stefan Ammerlaan

De week van Jessica Stam

Deputy Executive Producer ESC
2021 - week 18