Bob Rooyens
Regisseur-producent-auteur
2021 - week 17

Het begin

Over drie weken begint het Eurovisie Songfestival. Nederland won vijf keer en eindigde ook vijf keer onderaan.

In 1958 regisseerde Gijs Stappershoef (prachtige gepassioneerde televisiemaker) vanuit AVRO’s radiostudio 1, in zwart/wit via krakkemikkige schotels, messen en vorken en weet ik het allemaal, voor het eerst het Eurovisie Songfestival vanuit Nederland. Zijn gereedschap was een televisietrein met drie camera’s en op elke camera een turret met vijf lenzen. Zoomlenzen bestonden niet.
Turret1(Tante) Hannie Lips, omroepster en boegbeeld van kinderprogramma’s, presenteerde. Geliefd bij jong en oud, voornamelijk omdat ze zo gezellig zwaaide als ze afscheid nam van de kijkertjes.
Tante Hannie1
Nederland nam deel met Corrie Brokken. Zij en alle andere deelnemers werden begeleid door het Metropole Orkest. Geen wisselende decors, noch orgiën van licht. Het enige dat per nummer wisselde was de dirigent. Gijs Stappershoef decoupeerde het liedje in acht shots, waarvan vier repeterend.
Dat is andere koek dan 2000 shots per minuut van 24 camera’s, waaronder ettelijke fly-cams, cinebots en kranen waarmee de huidige regisseurs hun artistieke orgasmen najagen. De gekte daarvan overstijgt inmiddels veelal elk gevoel voor dramaturgie.
Het ESF was in 1958 een overzichtelijk programma. Tien deelnemende landen, tien puntjes te verdelen en niet op jezelf stemmen. Internationale jurering ging via een rammelende telefoon en een scoreboard dat aan de achterkant met de hand werd bediend.
Het land leefde mee. Families zochten elkaar op om gezamenlijk te kijken, te kraken en te applaudisseren.

Bob Rooyens
Regisseur-producent-auteur

 

De week van Bob Rooyens

Regisseur-producent-auteur
2021 - week 17