Bob Rooyens
Regisseur-producent-auteur
2021 - week 17

Eigen ervaring

In 1983 werd ik gevraagd om het Nationale Songfestival te produceren en te regisseren. Van een groots event was het ‘festival’ vervallen tot een gemarginaliseerde bijzaak.

Mijn voorwaarde was dat het programma voldoende middelen en mogelijkheden zou krijgen om weer een geëngageerd, stralend muzikaal hoogtepunt te worden en niet een stiefkindje voor tussen de schuifdeuren. Destijds een schijnbaar utopische ambitie, maar ja, wie zijn doelen niet hoog stelt, zal ook nooit hoog scoren. Ha!
Locatie werd het Congresgebouw Den Haag en omdat ik een week voor het Songfestival daar al een productie had staan, creëerde de briljante Mia Schlosser een decor dat tweemaal bruikbaar en toch tweemaal anders was.

Songfestival 1983 1

Veel vergaderen. Pfff… Bij de platen- en muziekwereld bleken plotseling je beste vrienden te zitten. Nou is hun belang een ander dan het programmabelang, maar we delen hetzelfde doel. Protagonisten voor de camera zetten, die bij het publiek hoog scoren. Daar zat wel een serieus probleem, omdat Nederlandse artiesten met enige naam en faam bedankten voor deelname.

In de artiestenwereld was een zeker dedain ontstaan tegen het Songfestival. Niemand durfde te verliezen. Men achtte het afbreukrisico (!) te hoog. Uiteindelijk kozen we voor een openbare inschrijving. Talloze liedjes kwamen binnen en de vijf deelnemers mochten uit die pool zelf een keuze maken. Ze zongen elk meerdere liedjes en publieksjury’s in het land beslisten. Ik meen dat de enige voorwaarde voor de deelnemers was dat het nieuwe, frisse en fruitige talenten moesten zijn. Niet zo moeilijk natuurlijk als de renommé het af laat weten.
Ivo Niehe belde en vroeg of hij de presentatie mocht doen. Een droomwens voor hem en voor mij de zekerheid van een prima, presentator met flair en personality. Voor de show had ik bedacht dat het wel leuk zou zijn om van elke opkomst een magische ‘verschijntruc’ te maken. Tricky natuurlijk bij een live show, maar ik had dat jaar voor het theater de show geregisseerd van wereldkampioen goochelen Ger Coppens en daar genoeg van opgestoken om met vette rookwolken en visuele hocus pocus, magische opkomsten te realiseren. Bernadette won. (Berna wie…?) Daarover morgen meer.

Bernadette1

Bob Rooyens
Regisseur-producent-auteur

De week van Bob Rooyens

Regisseur-producent-auteur
2021 - week 17