Wytze Koppelman
Conservator Cultuur en Entertainment bij Beeld & Geluid
2023 - week 45

Hergebruik

Het is vrijdag, dus de werkweek zit er bijna op. Waar ik maandag nog schreef dat het begin van de week de afsluiter van je weekend is, tja, zo is het einde van de week dan ook het begin van je weekend. Ik moet mezelf natuurlijk niet tegenspreken. Maar deze vrijdag is eerder een sprint om de rest van de week nog af te krijgen, vóórdat ik echt m’n laptop dichtklap.

Einde dag begint onze Davilex Game Jam. Alles op de rails, maar een final check kan nooit kwaad. Vooral benieuwd naar wat het eindresultaat gaat zijn. Het is ook de eerste Game Jam die Beeld & Geluid organiseert. Maar niet de laatste; de rest van de dag ben ik bezig met het uitwerken van een andere game jam binnen het project EPIC-WE. Dat is een Europees onderzoeksproject, waarin onze organisatie met vele andere partners verspreid door Europa onderzoekt hoe game jams ingezet kunnen worden om jongeren meer met Europees cultureel erfgoed in aanraking te laten komen.

Klinkt misschien nog een beetje abstract, maar simpel gezegd is het leren door spelen en maken, versus bijvoorbeeld klassiek een boek lezen of een museum bezoeken. (Ook al kan ik natuurlijk iedereen aanraden om dit weekend het museum van Beeld & Geluid te bezoeken. Wij van Beeld & Geluid adviseren…). Het is een andere manier om je blik op cultuur of cultureel erfgoed aan te vliegen en voor mij dan ook een andere manier om onze collectie te hergebruiken.

Het hergebruiken van onze collectie is erg belangrijk. Daarmee blijft het relevant. Dat gebeurt zichtbaar en onzichtbaar. Althans, onzichtbaar als je er niet op let. Maar als je het eenmaal ziet 😉 Dagelijks komen op televisie vele ‘al eerder gemaakte’ beelden voorbij in andere programma’s. Bijna zo vanzelfsprekend dat de gemiddelde televisiekijker er niet over na zal denken dat die eerder gemaakte beelden bij B&G onder de grond liggen opgeslagen. 

Zichtbaarder wordt het als je het uitlicht. Dit weekend is ook het IDFA weer gaande. Hierin is B&G partner voor de ReFrame Award; documentaires die het beste gebruik maken van archiefmateriaal. Een mooie manier om de aandacht op het gebruik van archieven te leggen, evenals een aantal documentaires met eerder gemaakte beelden uit ons archief. Moeder Suriname van Tessa Leuwsha en Selling a Colonial War van In-Soo Radstake. Beide documentaires, die met oude beelden een nieuwe blik op het verleden geven; hergebruik ten voeten uit.

Als de laptop eenmaal is dichtgeklapt, dan is er dus nog genoeg te zien en te doen. Maar goed, als je werk datgene is waar je van houdt, dan is het niet zozeer elke dag weekend als wel elke dag een feest. Dat klinkt misschien een tikkeltje afgezaagd, maar omdat het voor mij klopt, is ‘t toch een uitspraak die ik maar al te graag hergebruik.

Wytze Koppelman
Conservator Cultuur en Entertainment bij Beeld & Geluid 

De week van Wytze Koppelman

Conservator Cultuur en Entertainment bij Beeld & Geluid
2023 - week 45