Wytze Koppelman
Conservator Cultuur en Entertainment bij Beeld & Geluid
2023 - week 45

ABC

Mijn broertje was gisteren jarig. Geen groot feest, het was per slot van rekening woensdag. Maar wel uit eten geweest, om toch even stil te staan bij de mini mijlpaal van weer een jaartje ouder. Weer een jaartje meer om op terug te kijken. Dan gaat het natuurlijk ook over werk. Wat ik doe, waarom en hoe je dit dan aanpakt?

De beste jongen was jarig, dus ik heb voor de gelegenheid een ABC’tje voor hem gemaakt. We blijven toch een Nederlands archief, hè. De A is voor archiveren, want je moet je dingen, werken, spullen, etc. bewaren, wil je ervoor zorgen dat mensen het over 100 jaar nog kunnen herinneren;

De B is van beschikbaar stellen, want als niemand erbij kan óf mag, dan is het moeilijk om jezelf ook in de toekomst zichtbaar of relevant te houden. Hoewel relevantie ook een glazen bol is: het is aan de mensen over 100 jaar, met welke blik ze dan naar je kijken;

De C is van collecties combineren, want hoewel ons land veel verschillende archieven, instituten en collecties rijk is, zullen weinig mensen stad en land afreizen als dingen ook online te vinden zijn. Collecties combineren is dan ook een manier om toegang te verschaffen. Net als dat Google jouw zoekresultaten combineert in een overzicht.

Dit is natuurlijk een ingewikkeld verhaal, simpel verteld. In de kern zit het belang van de dingen bewaren, er ‘em in dat wij dit belangrijk genoeg vinden óm te bewaren. En wie die ‘wij’ in deze is, verandert per generatie. M’n broertje heeft er in ieder geval weer een jaartje en een ABC’tje bij. Maar dat leert hem en mij wel weer beter wat ‘wij’ voor over 100 jaar aan ‘hen’ kunnen meegeven.

Wytze Koppelman
Conservator Cultuur en Entertainment bij Beeld & Geluid

De week van Wytze Koppelman

Conservator Cultuur en Entertainment bij Beeld & Geluid
2023 - week 45