Wytze Koppelman
Conservator Cultuur en Entertainment bij Beeld & Geluid
2023 - week 45

Davilex

Als jochie van negen was ik niet zo goed in rekenen. Laat staan dat ik er interesse voor had. Waar ik wel goed in was, was de game RedCat, die ik had gekregen bij het openen van mijn Rabobank jeugdspaarrekening.

Mijn moeder besloot daarom de toen nieuwe game Redcat’s Razende Rekenrace voor me te kopen, van het Nederlandse bedrijf Davilex. Best of both worlds? Niet helemaal, want ik moest in de game wel rekenen. Maar goed, m’n moeder had me aan het rekenen gekregen. Dat was al een prestatie an sich.

Flashforward naar nu, en RedCat en andere games van Davilex, zijn ook toegevoegd aan het archief van Beeld & Geluid. Sinds een aantal jaar archiveren wij ook games. Als ik het gisteren had over het voorsorteren op toekomstige herinneringen, dit is een mooi voorbeeld. De term ‘videogame erfgoed’ hoor je nog niet heel vaak, maar dat betekent natuurlijk niet dat dit immer groeiende medium dat niet gaat zijn. Of al is. Davilex was eind 90’s begin 2000’s de grootste gamestudio van Nederland, een miljoenenbedrijf. Niet iedereen kent het, maar een generatie Nederlandse jeugd is opgegroeid met RedCat en A2 Racer. Ook al een prestatie an sich.

En maandag stond voor mij in het teken van voorbereidingen rondom Davilex. Want deze vrijdag, einde dag, organiseren we een Davilex Game Jam. Daarin kunnen enthousiastelingen hun eigen (kleine) game maken, binnen 48 uur, in de spirit van Davilex. Je kunt nog deelnemen. Op die manier willen we ook dit relatief nieuwe deel van ons archief laten voortleven. De resultaten presenteren we op 24 november in Beeld & Geluid, tijdens een Davilex Games Dag. Daar staan we stil bij de geschiedenis en impact van Davilex en halen we herinneringen op, samen met fans én oud-medewerkers. Hoe kijken zij terug op wat er gepresteerd is?

Ik reken op veel enthousiasme, die dag. Nostalgie blijft immers toch de som van dierbare herinneringen x verstreken tijd. Dat stukje rekenen heb ik dan ondertussen wel geleerd.

Wytze Koppelman
Conservator Cultuur en Entertainment bij Beeld & Geluid

 

De week van Wytze Koppelman

Conservator Cultuur en Entertainment bij Beeld & Geluid
2023 - week 45