Ronald Ockhuysen
Directeur VandenEnde Foundation
2023 - week 37

Gratis reclame

Het Openbaar Ministerie vervolgt politicus Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie voor opruiing. Het gaat om twee gevallen uit 2022, waarbij de politicus suggereerde dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is.

Deze beslissing van het OM richt zich hoofdzakelijk op een speech die Van Meijeren gaf tijdens een boerenprotest begin juli vorig jaar. In de speech suggereerde hij dat boeren in hun recht staan om geweld te gebruiken als ze door ambtenaren worden weggestuurd. Hij verwees daarbij naar het Wetboek van Strafrecht. “Artikel 41 bepaalt dat het is toegestaan om geweld te gebruiken als dat noodzakelijk is om je eigen of andermans lijf, goed of eerbaarheid te beschermen tegen een wederrechtelijke aanranding. Dat mogen we nooit vergeten”, aldus Van Meijeren.

Ook zei Van Meijeren ‘dat het niet altijd gezond is, als er een taboe rust op het gebruik van geweld’. Van Meijeren zei verder dat de staat wel ‘fors geweld’ gebruikt. “Als u onteigend dreigt te worden en u weigert, reken er maar op dat er busjes aankomen met mannen met knuppels en helmen, en ze slaan u wel van het terrein af.”

Natuurlijk – een lid van de Tweede Kamer dat wordt vervolgd is nieuws. Dat hebben we gisteren geweten ook. In het nieuws en in talkshows kwam de beslissing van het Openbaar Ministerie ruim aan bod. Diverse keren zag ik Van Meijeren in een reactie zeggen dat hij slachtoffer is van ‘een heksenjacht’. Van Meijeren: “Het OM heeft een jaar nagedacht en dan nu net voor de verkiezingen komen ze met een spectaculair persbericht.”

Die reactie typeert de politici van Forum voor Democratie. Met een stalen gezicht worden onwaarheden de wereld in geslingerd, die als boodschap hebben dat de rechterlijke macht en de overheid corrupt zouden zijn (en Poetin een held).

Voor Van Meijeren en zijn partij was het daarom een mooie avond. Ze kregen weer gratis zendtijd voor de eigen leugenfabriek. Maar wat is het alternatief? Wordt laster het best beantwoord met zwijgen? En moet het nieuws over een vervolg kamerlid daarom worden genegeerd?

Natuurlijk niet. Al had die reactie van Van Meijeren er niet bij gehoeven.

Ronald Ockhuysen
Directeur VandenEnde Foundation

De week van Ronald Ockhuysen

Directeur VandenEnde Foundation
2023 - week 37