Ronald Ockhuysen
Directeur VandenEnde Foundation
2023 - week 37

Even rust

Op Instagram zag ik dat Katja Schuurman even een pauze houdt. ‘En nu. Even. Niks…’, schrijft Katja. Ze vermeldt erbij dat ze vooral even veel wil slapen (al moet er ook een tekst van een script uit het hoofd worden geleerd).

Katja Schuurman is een ster zoals we die in Nederland weinig hebben. Haar voornaam werd een ‘merk’ toen ze doorbrak in GTST – alweer bijna dertig jaar geleden. Katja was overal. Ze kwam niet alleen bijna dagelijks op tv, maar was ook te vinden in bladen en magazines, in commercials, en natuurlijk trad ze een periode op met de meidengroep Linda, Roos en Jessica, die zes hits scoorden waarvan Ademnood zeven weken op nummer 1 in de hitlijsten stond.

Als mediajournalist van De Volkskrant ben ik een keer met Linda, Roos en Jessica mee geweest. Een bizarre ervaring. Overal gillende en opgefokte fans, en bij optredens kregen de jonge vrouwen van mannelijke liefhebbers vooral te horen dat ze hun kleren uit moesten doen. #MeToo was nog ver weg.

Katja bleek na die eerste jaren nog veel meer te kunnen. Ze is niet alleen een goede actrice, maar ook een creatieve presentatrice en programmamaker en een oorspronkelijke ondernemer, die zich in het publieke domein geregeld uitspreekt over de grote problemen van de wereld. Met Return to Sender richtte ze een duurzaam bedrijf op dat eerlijke handel predikt, zodat inkomsten van producten bij de makers – straatarme arbeiders in verre landen – terechtkomt.

Inmiddels is Katja 48 jaar – het rempedaal lijkt soms wat minder fanatiek te worden ingetrapt. Sterker: op sociale media toont ze zich vooral een beschouwer die al te goed weet hoe hypes, ophef en rages werken. Zelfs toen haar ex-man – meer dan terecht, in dit geval – in het oog van een media-orkaan kwam te staan, bleek ze in staat een bericht te plaatsen waarin ze de slachtoffers van zijn gedrag steunde en tegelijk uitsprak dat haar ex-man haar steun verdient omdat hij nu eenmaal de vader van haar oudste dochter is.

Katja blaast even uit in een spa. Toen ik dat las, kwamen deze gedachten in mij op. Iedereen heeft over iedereen een mening, tegenwoordig. Ik dacht: laat ik dan vandaag opschrijven dat Katja een geweldig persoon is, met ongelooflijk veel talent en een fascinerende persoonlijkheid.

Ronald Ockhuysen
Directeur VandenEnde Foundation

De week van Ronald Ockhuysen

Directeur VandenEnde Foundation
2023 - week 37