Ronald Ockhuysen
Directeur VandenEnde Foundation
2023 - week 37

Beter dan Koeman

In Nederland zijn twee zekerheden: we weten het altijd beter dan de bondscoach van het Nederlands Elftal en we mopperen eindeloos op de NPO. Altijd gebeurt dat vanuit een calvinistische blik, met misprijzende kwalificaties als ‘te duur’, ‘lui’ en ‘verwend’.

Een vreemde gewoonte. Het Nederlands Elftal presteert voor een niet al te groot voetballand namelijk bijna altijd op een hoog niveau, en onze publieke omroep biedt veel kwaliteit voor weinig geld (Nederlandse politici vinden het nu eenmaal heerlijk om keer op keer te bezuinigen op informatie en vermaak).

Deze week keerde Khalid & Sophie terug op tv, een programma waarover ook vaak wordt gemopperd; het zou een slap aftreksel van DWDD zijn. Ook al zo’n vreemde gewoonte. Want wie onbevangen kijkt, ziet een gevarieerd programma, waarin op toegankelijke wijze serieuze gesprekken worden gevoerd over vaak lastige onderwerpen.

De terugkeer van de talkshow ging gepaard met rumoer. Beide presentators kregen in de media de vraag voorgeschoteld of ze niet bang waren voor Eva Jinek, die van RTL naar AVROTROS is gekomen; Jineks omroep zou intern interesse voor de uitzendplek om 19.00 uur kenbaar hebben gemaakt.

In de krant moest Sophie Hilbrand in de verdediging. Dat deed ze opgewekt. “Het is vervelend voor het hele team om niet te weten wat ons boven het hoofd hangt”, zei Hilbrand. “Aan de andere kant: we hebben ook geen recht op die plek, hè. Het is al te gek dat we dit al vijf seizoenen mogen doen. Dat moet je blijven beseffen.”

Sophie Hilbrand staat symbool voor de kracht van de NPO. Zij combineert inhoud met een kwinkslag, heeft een brede blik op de maatschappij, beschikt over humor en ze kan, indien nodig, ongemakkelijke vragen stellen.

‘Zouden Jinek en jullie niet gewoon kunnen afwisselen?’, wilde de krant ook nog weten. Hilbrand: “Wat mij betreft wel. In het begin deden we dat ook met M van Margriet van der Linden. Ik denk dat de kijkers dat wel begrijpen.”

Lastige vragen met stijl pareren. Daar kan Ronald Koeman nog veel van leren.

Ronald Ockhuysen
Directeur VandenEnde Foundation

De week van Ronald Ockhuysen

Directeur VandenEnde Foundation
2023 - week 37