Ronald Ockhuysen
Directeur VandenEnde Foundation
2023 - week 37

Agendastress

Kent u dat onrustige gevoel dat jaarlijks aan het einde van de zomer zijn weg vindt in het hoofd? Een onrustig sentiment dat benadrukt dat het nieuwe seizoen is begonnen, en de dagen zo vol zitten dat ze op knappen lijken te staan.

Wat gaat Eva Jinek doen? Wanneer barst er weer eens een rel los bij Vandaag Inside? Is er een talkshow waar ze Carolyn van der Plas een keer niet uitnodigen? Wat wordt de toon van Sven Kockelmann en Tijs van den Brink in hun politieke specials bij Op1 op vrijdag? Drinkt Dries ook in De Roelvinkjes zijn wijn met zoveel theater? En wat kunnen we verwachten van Hotel Hollandia?

Wie verder kijkt dan de schermen, heeft helemaal een ‘probleem’. Want ook in de cultuursector is het dringen: Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny bij De Nationale Opera, het fotografiefestival Unseen in Amsterdam, This is not a dance (Theater Rotterdam), het Nederlands Film Festival, Ai Weiwei in de Kunsthal, IDFA – hoe gaan we dit in hemelsnaam allemaal doen?

Agendastress. Dan toch weer. Terwijl we tijdens de vakantie ons nog zo stoer voornamen daar niet meer gevoelig voor te zijn. Aan de andere kant: de opening van het nieuwe seizoen voelt ook als een sprong in de zee op een warme dag. Vol goede zin richting een onderdompeling. Of zoals K. Schippers (1936-2021) het verwoordt in zijn gedicht De Ontdekking:

Als je goed om
je heen kijkt
zie je dat alles
gekleurd is

Ronald Ockhuysen
Directeur VandenEnde Foundation

De week van Ronald Ockhuysen

Directeur VandenEnde Foundation
2023 - week 37