Anja van Ginhoven
Press & Communications Executive Eurosport Benelux
2018 - week 06

Goud

Ooit kon ik best aardig voetballen, speelde zo tussen 1990 en 2001 in het eerste elftal van voetbalvereniging Ter Leede uit mijn geboorteplaats Sassenheim.

Ik schopte het tot de selectie van Jong Oranje onder 17 en 19, werd een keer landskampioen en won twee keer de KNVB-beker en speelde samen met de crème de la crème van de Oranje-internationals van destijds: Sarina Wiegman, tegenwoordig bondscoach van de Oranje Leeuwinnen, en Daphne Koster.

Met een vader die voorzitter was van Ter Leede en daarvoor jarenlang op het hoogste amateurniveau speelde samen met de vier broers van mijn – eveneens voetbalgekke – moeder, was het bij ons thuis totaal geen issue dat meisjes gingen voetballen. Waarschijnlijk ook een handje geholpen door het feit dat ons dorp geen hockeyclub kende – korfbal was het enige teamsportalternatief – ging ik, net als m’n beste vriendinnetjes en m’n twee zusjes ‘gewoon’ op voetbal. We hebben het over midden jaren tachtig; Nederland werd Europees kampioen en onze helden waren Marco van Basten en Ruud Gullit. Ik had een poster boven mijn bed hangen van een scorende Van Basten tijdens het EK ’88 en ik vond hem, behalve een hele goeie voetballer, ook nog eens superknap.

Het was een andere tijd, het vrouwen- en meisjesvoetbal kende geen Eredivisie of profclubs en geen idolen als Lieke Martens. Ter Leede was destijds de place to be, trok door de goede organisatie veel internationals aan en hoewel we op het hoogst mogelijke niveau speelde, zou ik het toch niet als échte ‘topsport’ bestempelen… Dat ik zelf op 26-jarige leeftijd m’n schoenen aan de wilgen hing, was een van de bewijzen van. Leven van je sport was (nog) geen optie, dus de maatschappelijke carrière ging voor.

Als speelster van de Jong Oranjeselectie, bemachtigde ik een stageplek bij de KNVB en uiteindelijk begon ik in Zeist ook aan mijn eerste baan: geen profvoetballer kunnen worden en toch van je hobby je werk kunnen maken, hoe gaaf is dat?! En dat heeft me tot op de dag van vandaag heel veel moois gebracht en ervoor gezorgd dat ik – eerst bij de KNVB en later bij NOS Studio Sport – heb mogen werken met de beste mensen op hun vakgebied. Wat een voorrecht!

Denk bijvoorbeeld aan iemand Hans Jorritsma, voormalig hockeyinternational en -bondscoach en bij de KNVB jarenlang teammanager van het Nederlands elftal. Van hem leerde ik niet alleen in scenario’s denken en wat een topsportklimaat nu echt inhoudt, maar ook wat absolute toewijding aan en in je werk je brengt. Hans liet nooit iets aan het toeval over.

Daar kwam later ook nog Kees Jansma bij, niet alleen een van de beste sportjournalisten die ons land ooit heeft gekend, maar als perschef jarenlang van ongekende waarde voor zowel team en staf als voor de vaste journalistieke volgers van Oranje. Een voorbeeld voor het leven. En bij de NOS waren daar Maarten Nooter (hoofdredacteur NOS Sport), Youssef Eddini (hoofd Marketing & Communicatie) en presentatoren als Tom Egbers en Dione de Graaff, stuk voor stuk behorend tot de absolute top in hun vakgebied.

En sinds kort mag ik Nicolien Sauerbreij toevoegen aan dit bijzondere lijstje. Nicolien is Olympisch ambassadeur van Eurosport: ons uithangbord in aanloop naar en tijdens de Winterspelen. Sowieso is het een perfecte ‘fit’ als je als wintersportzender pur sang de eerste en enige winnaar van een sneeuwmedaille aan je kunt binden. Maar belangrijker nog, is dat de toewijding, de echtheid en de energie ervan spat bij onze ‘Golden Girl’. Voor haar is dit zeker geen ceremoniële functie of ‘lintjesdoorknipperij’, want in alles zie je een absolute topsporter en winnaar die ook in deze nieuwe rol voor goud gaat.

En voor een eenvoudig ex-voetbalstertje uit Sassenheim is werken met dit soort topmensen echt goud!

Anja van Ginhoven
Press & Communications Executive Eurosport Benelux

De week van Anja van Ginhoven

Press & Communications Executive Eurosport Benelux
2018 - week 06