Julian Marks
Hoofd Camera, afdeling meercamera United
2020 - week 11

Goed jaargesprek

Elk bedrijf met medewerkers ontkomt niet aan beoordelingsgesprekken. Het woord alleen al wekt bij sommigen weerstand op en bij een enkeling zelfs jeuk.

Collega’s zijn het hele jaar op pad, werken onregelmatige tijden, vaak op verschillende plekken, soms ver weg en een enkele keer ook voor meerdere weken of zelfs maanden. Cameramensen die in een meercamera setting hun werk doen, hebben veel te processen. Inhoudelijk kan dat van alles zijn: van een voetbalwedstrijd of ander sportevents en amusement programma’s tot popconcerten of een talkshow.

De constante factor is presteren onder druk in beperkte tijd en werken onder leiding van bevlogen en enthousiaste regisseurs. Ondanks dat we de hele dag met techniek werken, is het de persoon achter de camera die het onderscheid maakt. Klanten, in ons geval producenten en regisseurs, hebben dat goed door.

Collega’s zien en waarderen voor de geleverde prestaties én oog hebben voor talent is essentieel. Vaak als klankbord, soms als coach en een enkele keer als stootkussen. Zeker voor beginnende collega’s is goede ondersteuning belangrijk om verder te komen binnen het cameragilde.

Misschien dat de term beoordelingsgesprek weerzin oproept omdat het eenrichtingsverkeer impliceert. ‘De leidinggevende’ zegt wat hij of zij ervan vindt, maar om verder te komen heb je elkaar nodig. Daarom kondig ik bij deze het einde van de beoordelingsgesprekken aan en doop ik ze om naar een ‘goed jaargesprek’.

Julian Marks
Hoofd Camera, afdeling meercamera United

De week van Julian Marks

Hoofd Camera, afdeling meercamera United
2020 - week 11