Britte Hermans
2019 - week 15

Filmfestivalland

In korte tijd ontving ik drie filmfestivaluitnodigingen in mijn inbox. Dit herinnerde mij aan een reportage van EenVandaag over de bloeiende filmfestivalcultuur in Nederland

Afgelopen weekend bijvoorbeeld stond Nijmegen in het teken van korte films bij het GoShort filmfestival en gisteren vertelde Wilfried de Jong bij M over de openingsfilm Wonderful en het Sportfilmfestival in Rotterdam dat vandaag begint. Daarnaast ben ik persoonlijk gecharmeerd door het initiatief van het Ammehoela Filmfestival in Amsterdam, met tegendraadse films uit de audiovisuele (onder)wereld, te bezoeken op paaszaterdag.

In de EenVandaag reportage (7 november 2018) vertelt filmwetenschapper Marijke de Valck dat festivals het totale aanbod van film en diversiteit in cinema uitbreiden. “Ze zijn belangrijk omdat film een medium is dat een ander perspectief op de wereld kan laten zien. Het is fijn als daar een breed aanbod van is in Nederland.”

Dat zit redelijk goed in ons land, want alleen al in Amsterdam kun je jaarlijks 47 festivals bezoeken en landelijk waren er meer dan 150 festivaledities in 2017. En al deze festivals richten zich op een bepaalde doelgroep (bijvoorbeeld kinderen) of op een subgenre of een geografische regio, dus er is voor ieder wat wils.

Zelf heb ik pas de afgelopen jaren goed geleerd om deze initiatieven op waarde te schatten, omdat ik merkte hoe verfrissend het is om af en toe uit je eigen werkbubbel te stappen. Op zulke dagen ontdek ik nieuw werk, van VR, series tot films van nieuw talent enzovoorts, en ontmoet ik nieuwe collega’s en makers. Of ik ga gewoon puur ontspannen genieten van een mooie film natuurlijk, ook prima!

Britte Hermans
Producer documentaires
Oprichter Creatief met Film Academy