Britte Hermans
2019 - week 15

Een goed filmverhaal

‘Ik weet een goed onderwerp voor een film!’ Regelmatig krijg ik tips met ideeën voor documentaires. Bij de ontwikkeling van zo’n idee komen echter meer afwegingen kijken dan mensen zich beseffen.

Tijdens de research-fase gaat het vaak over de urgentie van een project. Waarom moet deze film nú gemaakt worden? Daarna volgt de uitdaging om die link met de actualiteit te behouden tijdens het trage filmproces, om een zinvol verhaal te brengen dat iets toevoegt aan het snelle nieuws van alledag.

Afgelopen weekend dacht ik aan deze urgentie bij het lezen van een NOS-bericht over het taboe en de schaamte bij basisschoolkinderen over ongesteldheid. Dat is namelijk precies de thematiek van de serie Period Piece van regisseur Sofie Wolthers. Period Piece is een online documentaire serie over de rol van ongesteldheid in de westerse wereld, verteld aan de hand van het persoonlijke verhaal van de jonge vrouw Louka, die elke dag van haar leven ongesteld is. Een uniek perspectief als uitgangspunt om iets te zeggen over onze maatschappij. Of, in de woorden van de bekende IDFA-slogan: ‘de werkelijkheid verzin je niet’.

Alle recente media-aandacht over dit taboe-onderwerp (denk ook aan de Oscar voor End of Sentence) bevestigt onze visie dat nu het juiste momentum is aangebroken voor dit project. Achter de schermen wordt er dan ook hard gewerkt om ook de fondsen daarvan te overtuigen. Tegelijkertijd creëren we een online community om contact te houden met de doelgroep, dus mocht je meer willen weten of iets willen delen, laat het weten!

Britte Hermans
Producer documentaires
Oprichter Creatief met Film Academy