Marcel Goedhart
Programmamaker/regisseur NTR
2020 - week 37

Donald Jones

We gaan vandaag de uitzending De spagaat van Donald Jones nabespreken tijdens de vergadering van Andere Tijden. De beelden uit de jaren zestig en zeventig van de eerste zwarte tv ster in Nederland waren ontroerend, maar ook pijnlijk.

Jones als zwarte piet, Jones als een inboorling. Met de ogen van nu zou je zeggen: dat kan natuurlijk helemaal niet meer. Als plaatsvervangend eindredacteur van Andere Tijden had ik ‘m voor de zomer al op de agenda gezet. Er was nog nooit een fatsoenlijk programma over de man gemaakt. Best vreemd.
Ik wilde sowieso dat twee van de tien onderwerpen ‘een kleur’ zouden hebben. Zo’n twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft een niet-westerse achtergrond, dan zou je als witte programmamaker buiten je eigen wereldje moeten denken. Ikzelf kreeg twee jaar geleden een wake-up call.

Voor Andere Tijden Sport interviewde ik de eerste Nederlandse Marokkaan die speelde voor het Nederlands elftal: Dries Boussatta. Een hele aardige Amsterdammer en inmiddels geslaagd horecaman. Als hij nu moest kiezen, zou hij voor Marokko kiezen, zei hij. “Want hoe hard je hier je best doet om te integreren, je hoort er nooit helemaal bij.” Die zin bleef maar doordreunen in mijn hoofd en ik besloot dat mijn roer om moest.

Het tweede programma dat ik als eindredacteur op de lijst zette, heette Helden uit de Oost, over de verzetsstrijders in Nederland met een Indische of Indonesische achtergrond. Naar verhouding waren dat er veel. Je hoort of leest er bijna nooit over.
Doe Maar-muzikant Ernst Jansz vertelde mooi over zijn vader. Hij pleegde verzet tegen de Duitsers, werd gevangen genomen en gemarteld, maar dwars gezeten door de Nederlandse overheid na de oorlog, omdat hij zich inzette voor een vrij Indonesië.
Lara Nuberg, op twitter bekend als ‘Gewoon een Indisch meisje’ meldde: ‘Kijktip! #AndereTijden. Verzetshelden die op mijn familie lijken en eerder de geschiedenisboeken niet haalden’. Een fijne bevestiging van wat ik graag zou willen. Dat ons programma voor iedereen is en over iedereen gaat.

Marcel Goedhart
Programmaker/regisseur NTR
Werkt nu voor Andere Tijden,
Andere Tijden Sport en het Uur van de Wolf

De week van Marcel Goedhart

Programmamaker/regisseur NTR
2020 - week 37