Marcel Goedhart
Programmamaker/regisseur NTR
2020 - week 37

Blote kont

Eindmontage gefixt van de Gouden Wolf, een jubileumprogramma van het Uur van de Wolf over de beste vijftien kunstdocumentaires van de afgelopen 25 jaar.

Met de ijzersterke presentator Marijn Frank, je zou haar kunnen kennen van de Keuringsdienst van Waarde, ging ik op pad om makers en hoofdrolspelers te interviewen. Voor de verhalen achter de docu’s. We spraken regisseur John Appel en Rachel Hazes over de geweldige film André Hazes, Zij gelooft in mij uit 1999. Rachel Hazes vertelde ons openhartig over haar overleden echtgenoot, hoe hij van de stress de boel thuis kort en klein sloeg als de grote optredens in Ahoy naderden.

In de film zie je de gewonde hand van Hazes. Als de zanger in het Hilton hotel zit, min of meer uit huis gezet door zijn vrouw, arriveert regisseur John Appel met zijn cameraploeg. Hazes gaat volkomen los. Hij barst in tranen uit, denkt dat zijn huwelijk over en uit is en zegt dat hij zal blijven vechten voor zijn ‘poepies’. Het is een hartverscheurende scene van een kwetsbare, onzekere man.
Maar tijdens de montage laat Hazes weten dat hij die scene absoluut niet in de film wil. “André voelde zich in zijn blote kont staan. En ik dacht: ‘Is het handig dat het publiek weet dat hij zo driftig kan zijn?’ Je wilt toch je man beschermen”, vertelt Rachel nu aan Marijn Frank.

Maar na drie dagen piekeren, ging de familie overstag. “Ik denk dat hij uiteindelijk begreep dat mensen op een andere manier naar hem zouden kijken, doordat hij zich zo kwetsbaar heeft opgesteld. De film heeft hem enorm geholpen”, vertelt regisseur John Appel. Nooit geweten dat die documentaire de carrière van de volkszanger uit het slop heeft gehaald.
Financieel liep het niet lekker, maar nadat Zij gelooft in mij werd uitgebracht, ging het crescendo met Dré. De elite ging hem omarmen, zijn fanschare werd groter. Hoe groot Hazes is, bleek wel uit z’n koninklijke begrafenis in de Amsterdam Arena.

Dat kwetsbaarheid loont, zie je ook in een aantal andere documentaires uit de top 15. Ik noem er eentje, geen film die het grote publiek heeft bereikt, maar ook een juweeltje. Het is De jacht op mijn vader. Regisseur Gülşah Doğan volgt schrijfster Karin Amatmoekrim, die haar nog niet gepubliceerde boek aan haar vader Eric Lie voorleest. Lie is een in Suriname legendarische Taekwondomeester. Het is een spannend, ontroerend verhaal over een vader/dochterrelatie.

Zowel Zij gelooft in mij als De jacht op mijn vader zijn te zien op NPO Start. Wie de winnaar is geworden van de Gouden Wolf, voor de beste documentaire van het Uur van de Wolf mag ik nog niet verklappen. De bekendmaking op tv is te zien op NPO 2, 26 september om 23.15 uur en herhaald op 27 september om 17.10 uur.

Marcel Goedhart
Programmaker/regisseur bij de NTR
Werkt nu voor Andere Tijden,
Andere Tijden Sport en het Uur van de Wolf

De week van Marcel Goedhart

Programmamaker/regisseur NTR
2020 - week 37