Tim Schwarte
2019 - week 45

De toekomst is dichterbij dan je denkt

Genoeg teruggeblikt in deze rubriek, tijd om vooruit te kijken. Hoe ziet de wereld er over tien, twintig of honderd jaar uit? Ik vind het super interessant om daar over na te denken en een beetje te speculeren over wat ons allemaal te wachten staat.

Tegelijkertijd maakt het mij ook angstig. Want leven we in de nabije toekomst nog wel in zo’n fijne omgeving als nu? Zijn mensen dan nog wel écht mensen of neemt de technologie het op den duur helemaal van ons over? Misschien heb ik iets te veel gekeken naar series als Black Mirror. Daarin wordt op een meestal confronterende wijze getoond hoe (toekomstige) technologische ontwikkelingen de ethische grenzen kunnen overschrijden. Super creepy, maar wel heel interessant. Echt een aanrader!
Mocht je net als ik bovengemiddelde interesse hebben in social media en technologie, begin dan gewoon eens met de aflevering Nosedive (seizoen 3, aflevering 1). Daarin wordt een toekomstige wereld geschetst waarin we elkaar beoordelen op basis van een puntensysteem.
De hoogte van je score bepaalt je sociale status en wat je wel of niet mag in de maatschappij. ‘Wil jij bij ons sporten? Jammer dan, je score is niet hoog genoeg. Ga maar naar die sportschool een straat verderop, daar laten ze mensen met jouw score wél toe.’ Zoiets. En daarom probeert het hoofdpersonage van de serie haar score op te krikken door onder andere het perfecte beeld van haarzelf te creëren op social media.
Ik zal niet verklappen hoe het uitpakt, maar de gelijkenissen met de wereld waarin wij nu leven zijn verbazingwekkend. In China hanteren ze zelfs al een soortgelijk systeem. Wat dat betreft is de toekomst dichterbij dan je denkt.

Tim Schwarte
Social media coördinator Ziggo Sport