Dirk Jan Roeleven
Documentairemaker/eindredacteur/schrijver
2020 - week 14

Check your oil

Drie jaar geleden reed ik met mijn vrouw in een derdehands Subaru Forester van Aalsmeer naar Tokio. Vijf maanden op pad, waarvan zeker vier lost in translation in Polen, Rusland, Kazachstan, Mongolië en Japan.

Samen 24.000 kilometer lang opgesloten in een cockpit op wielen. Muziek mee, landkaarten, EHBO-spullen, een tent en vooral elkaar. Een bewust gekozen oldskool vorm van splendid zelfisolatie. Tijd voor reflectie, inzicht en overzicht.
‘In deze dagen van dinges’, zoals Wilma de Rek het formuleerde in de Volkskrant van eergisteren, voelt de roadtrip van 2017 als een trainingskamp voor Olympisch goud op het onderdeel social distancing. We hebben het toen vijf maanden lang in een kleine ruimte met elkaar uitgehouden, zonder noemenswaardige incidenten, met veel spelvreugde.

De lessen: elkaar geestelijke ruimte geven, soms slikken in plaats van blaffen, concentratie op hygiëne, veiligheid, voeding, beweging, herstel en de hardware van de mobiele behuizing.
Met als kern de dagelijkse handeling van darling Hester voor vertrek: met de peilstok heel nauwgezet het niveau van de motorolie controleren. Heilzaam mantra. Massage met goudkleurig smeermiddel. Mystieke metafoor ter voorkoming van het kwade.
Check, check, doublecheck. De feiten, de afstand, de leugens, de angst en elkaar. Blijf in beweging. Denk vooruit. Hand op het stuur. Ogen op de weg. Van Aalsmeer naar Tokio. Intensive care.
Dringend advies in dagen van dinges: Check your oil!

Dirk Jan Roeleven
Documentairemaker/eindredacteur/schrijver

Foto: Paul Tolenaar

De week van Dirk Jan Roeleven

Documentairemaker/eindredacteur/schrijver
2020 - week 14