Arjan Snijders
Radioprofessional
2020 - week 35

Carte blanche

Dinsdag waren de maandelijkse luistercijfers weer daar. NPO Radio 2 doet als het nummer 1 station het onmogelijke. Met een ruimhartig muziekformat, waar zo veel platen in zitten die volgens research niet gedraaid zouden moeten worden.

Het succes van 2 spot met al die radiowetten. Het is heerlijk om te zien dat die te strakke formattering van vele zenders, die alle eigenheid smoort, niet voor iedere luisteraar adembenemend is. Er mag gelukkig wat tegenover staan. En dat kan dan ook gewoon de grootste radiozender van Nederland worden. Ik vind het mooi.
Hoewel de opmars van Qmusic ook interessant is. Die zender heeft het tij mee. Als je de sympathie van de luisteraar hebt gewonnen, krijgt je zender vleugels. NPO 3FM heeft het tij al lang tegen en daar is bijna niet tegen op te vechten. Radio 538 gaat die kant op, ook al zijn die cijfers nu nog prima. Maar de sympathie van de luisteraar ligt nu bij Q. Lastig hoor voor 3FM en 538, die dat genoegen zelf ooit mochten smaken.

Radio Veronica was ooit het eerste station in Nederland met die gunfactor van de luisteraar. Nu is dat merk al ruim 25 jaar (ja, echt zo lang al) niet relevant meer. Iets Veronica noemen, is geen garantie voor succes, net als dat voor 3FM en 538 niet meer geldt. Een merk zegt niets, het zijn de mensen die er werken die het verschil maken.
Toch is Radio Veronica wel te redden. Dan moet Talpa een rigoureuze draai maken. Alle vrijbuiters en spraakmakende personalities uit en buiten de radiosector krijgen een show. Geef ze carte blanche, maak het vrijwel formatvrij en laat ze los. Klinkt als een slecht plan? Maar wat zouden sommige luisteraars dat fantastisch vinden.

Ze zouden de zender op handen dragen, ervoor door het vuur willen gaan. Veronica zou weer een love brand worden. Van het Radio 2-succes kun je al leren; laat daar geen researchgroep onderzoek naar doen. Durf het gewoon aan!
John moet wel twee jaar niet luisteren, anders wil hij duizend keer ingrijpen. Zou hij dat kunnen? Men zegt dat hij dat niet laten kan. Ik beloof; het wordt een succes. Laat het gebeuren.

Arjan Snijders
Radioprofessional

De week van Arjan Snijders

Radioprofessional
2020 - week 35