Arjan Snijders
Radioprofessional
2020 - week 35

Niet nodig

Weer zijn FM-frequenties in radioland de reden dat de sector in rep en roep is. Talpa, zo wil het hardnekkige gerucht, wil z’n radiotak verkopen. Maar hoeveel zijn die vier FM-stations waard als ze de frequenties in 2022 bij een volgende verdeling kwijtraken?

Sky Radio, alleen online en op de kabel? Dan winnen de Spotify’s van deze wereld echt van de non-stop zender. Is dit dus wel een goed moment om die radiozenders te verkopen?
Elke vorige verdeling van FM-frequenties aan commerciële partijen ging gepaard met veel strijd, rechtszaken, kort gedingen, herroepingen, noem maar op. Meestal is Erik de Zwart dan niet ver weg. Om te klagen over de ongelijkheid voor hen die er centjes mee willen verdienen versus hen die namens de belastingbetaler de FM mogen bespelen dankzij een zak subsidie. Wat dat betreft zal de volgende veiling rustig voelen, want Erik zit even nergens bij een radiozender.

Maar met wie ik echt medelijden mee heb, is Jan Hoogesteijn. Tussen 1995 en 2011 lobbyde hij zich suf om kabelzender Kink FM een plekje in de eredivisie te bezorgen. Jan moet het woord Etherfrequentie jarenlang in menig nachtmerrie gegild hebben. Kink FM greep bij elke verdeling mis. Moegestreden werd in 2011 de stekker uit Kink FM getrokken.
Toen Jan begin 2019 KINK als online radiozender terugbracht, dacht ik: gelukkig, online heeft de toekomst, Jan zal niet meer met FM-dossiers in de weer hoeven. Maar wat doet de algemeen directeur van KINK via zijn boegbeeld Michiel Veenstra? Opzichtig lobbyen voor een FM-frequentie.

Het is waar, zelfs in de jaren twintig is een stek in de ether voor mainstream zenders nog steeds een garantie voor een groter bereik. Maar voor een doelgroepenzender is dat al jaren niet meer zo. Sublime, BNR, SLAM, hun marktaandeel is ondanks die FM-plek een trefzekere vaste waarde; onverminderd bescheiden.
KINK heeft die FM-frequentie niet nodig, het verschil gaat het verschil niet maken. Je speelt mee in de Eredivisie, tegen forse kosten I might add. Maar het marktaandeel gaat niet relevant stijgen en blijft vervolgens jarenlang dat nieuwe getal wat ver onder de 1,5 procent zal blijven.
Jan, doe dit jezelf niet aan. Gun jezelf die nachtrust en haal je dat hoofdpijndossier met alle bodemprocedures die weer zullen volgen niet op de hals. Heus, er is een Alternative. En de letters FM, die heb je niet voor niets uit de naam gehaald.

Arjan Snijders
Radioprofessional

De week van Arjan Snijders

Radioprofessional
2020 - week 35