Arjan Snijders
Radioprofessional
2020 - week 35

Afscheid bij NH Radio

Dit is mijn laatste week bij NH Radio. Begin 2017 werd ik door hoofdredacteur Bart Barnas gevraagd het regionale publieke radiostation van Noord-Holland nieuw leven in te blazen.

De aandacht van NH ging vooral naar online en tv en het opzetten van een netwerk van lokaal opererende regioverslaggevers. De radiocrew hing er wat bij en had aandacht en nieuwe ideeën nodig. Het te ver gezakte marktaandeel moest ook gerepareerd worden. Het medium verdiende een specialist, omdat je nieuws anders opdient op de radio dan via een app of website. Die eervolle klus nam ik met graagte op me.

Nu drie jaar verder staat er een radiostation met een veel groter bereik en met een rijke, gevarieerde en onderscheidende programmering. Naast de basis, het regionale nieuws op alle belangrijke uren, kwamen er persoonlijke verhalen van gewone mensen bij. Niet nieuwswaardig, wel ontwapenend en nergens anders te halen. Het vergrootte de band met de luisteraar sterk.

De dosering van het nieuws (te veel, te vaak met grote herhalingen) maakte ik beter behapbaar en mixte ik met vrolijke onderdelen die de luisteraars bij de les houden. Zo kwam de kern, dat regionale nieuws, bij een grotere en meer diverse groep binnen.
Entertainment toevoegen met de komst van Eddy Keur was voor velen wennen, niet in de laatste plaats voor menig journalist op de vloer zelf. Het diende hetzelfde doel, meer en andersoortige luisteraars kwamen erbij.

De avonduren waren non-stop maar vulde ik zeven avonden per week tot 01.00 uur met gepresenteerde programma’s. Om niet gemaakt door liefhebbers en door de samenwerking met 40UP Radio waren Robert ten Brink, Mart Smeets en Vincent Bijlo te horen, to name just a few. Countdown Café, de Veronica-radioklassieker, mét Kees Baars, kwam met twee uur live muziek mede uit de regio. Kortom, het werd een zender waar op alle uren onderscheidende en bijzondere radio om van te houden te horen was.

Drie jaar later en een nieuwe hoofdredacteur verder wil de club het weer zelf doen. Niet alles zal blijven zoals ik het had bedoeld, dat is altijd lastig van weer verder gaan. Maar ik heb ook niet alles gelaten zoals ik het aantrof, dus: even doorbijten en op naar een nieuw media-avontuur. Het liefst weer bij een mooi radiostation!

Arjan Snijders
Radioprofessional

De week van Arjan Snijders

Radioprofessional
2020 - week 35