Kasper van Kooten
2017 - week 47

#4

Gisteren de NS Publieksprijs. Van Nieuwkerk liet na veel geouweneel over wie er moest winnen Roger van Boxtel, directeur NS naar voren komen, maakte een vrij flauwe en voorspelbare opmerking over treinen en op tijd maar gaf ons vervolgens de spannendste 20 seconden televisie van de afgelopen weken.

Het was om in het genre van Saskia Noort te spreken: thrillerwaardig. De oud D66’er had de gele envelop met winnaar bij zich en was zo te zien gekomen om die feestelijk te onthullen. Echter, toen de ex-parlementariër gesommeerd was om tussen de DWDD baas en diens tijdelijke lakei Egbers in te komen staan (er was geen stoel) pakte Van Nieuwkerk al snel een punt van de envelop met winnaar beet.

Direct was aan de reactie van de NS baas te zien dat dit niet volgens afspraak was. Lichte paniek. Van Boxtel hield op zijn beurt de envelop stevig vast. Dit was toch waarvoor hij besteld was!? Dit waren nou juist de leukste zaken om zich na zijn baan als Haags Hopje mee bezig te houden. Van Nieuwkerk bleef vasthouden, Van Boxtel ook. Seconden. Maar uiteindelijk, zo bleek maar weer, is dit de machtigste man vóór de camera’s want de opperconducteur haalde bakzeil en liet los.

Vervolgens volgden er nóg gênantere momenten voor Van Boxtel omdat Van Nieuwkerk heel lang nam om zogenaamd niet te kunnen lezen wat er stond. Hij leende de bril van Egbers, die ook nog niets had mogen doen tot dan, ja, zijn bril uitlenen dus, en las toen de winnaar voor. Algemene teneur van het gesprek ervoor was geweest: wat is toch die alom aanwezige hang naar ‘realiteit’ en slechts één fictieboek bij de zes genomineerden? Nou, alles wat ik net opschreef gebeurde echt! Non-fictie. Ik schrijf het alleen even voor je op. En daarvoor roep ik een fictieve prijs in het leven nu!

Kasper van Kooten
Producent Formatters Media

Foto: Bop Mulder

De week van Kasper van Kooten

2017 - week 47