Kasper van Kooten
2017 - week 47

#3

De Belgen komen! Of nee, ze zijn er al langer, maar komen nu in de vorm van de roemrijke koningin Fabiola naar ons land. Drie grote productiehuizen, te weten Lecter Media (het bestaat pas een jaar of twee), met wie ik voor RTL 4 vanaf 3 januari een nieuw programma maak, De Mensen en Woestijnvis.

De laatste twee zijn al jaren hofleveranciers van vaak gelaagde maar vooral ook geslaagde formats aan de Vlaamse tv-markt. Met Lecter bundelen zij nu de enorme krachten speciaal voor de Hollandse markt. Oei. Oppassen geblazen. Of opletten, beter. Want televisie maken kunnen onze broeders uit het zuiden! Net als muziek, acteren, film en een potje voetbal.

Al een aantal keren mocht ik het genoegen smaken om te werken voor en met Vlaamse producenten. Het begon bij Shelter, die me via RTL 4 verzochten om de hertaling te doen van succesreeks Wat Als? Een fantastisch format waarin absurditeiten worden voorgelegd als: wat als iedereen dacht als een vlieg?

De scène laat zich raden als je deze gemist hebt: een man die na zijn ontbijt met grijs pak en aktetas tot vier keer toe tegen de glazen voorpui rent om zijn huis uit te komen. Het was inspirerend om met dit losse, maar zeer gedegen productiehuis te werken. Vorig jaar kwam de kans om voor AVROTROS met de Vlamingen van Sputnik kennis te maken en die samenwerking beviel mij zelfs zó goed dat we nu zelfs een coproductie in pilotfase hebben.

Belgen leren anders kijken, omdát ze anders kijken. Ik ben benieuwd wat de komst van krachtpatser Fabiola gaat betekenen. En vooral ook benieuwd of ‘zij’ het goed vinden als ik op mijn beurt eens een kantoor in Antwerpen ga openen. Want andersom lukt het toch opvallend minder vaak. En da’s geen klacht, maar een observatie. Geen Vlaamse, overigens. Denk ik.

Kasper van Kooten
Producent Formatters Media

Foto: Bop Mulder

De week van Kasper van Kooten

2017 - week 47